Zla akustika v dvojdome - zamlcana pri predaji

Dobry den. Prosim o radu/skusenosti. Pred menej ako 2 rokmi sme kupili dom ako cast dvojdomu, obhliadka trvala 2x30min, potom nas realitak velmi hnal ze rychlo lebo vela zaujemcov. Hned ked sme sa sem nastahovali, poculi sme ze akustika je zalostna. Medzi domami je 30 cm tehla ( cize to asi ani nikdy nemalo byt skolaudovane ako dvojdom, ale ako dom s dvomi bytovymi jednotkami). Akustika nesplna normy, nemame to este uradne zmerane, ale podla znalca ktory videl ako je to postavene, tvrdi ze to urcite neprejde skuskou decibelov a ani vtedajsou normou. Mame dvojpodlazny dom a nad tym je este povala, povala nie je predelena, mozeme vidiet susedov bordel pod strechou a on vidi ten nas. Postupne zistujeme od kamaratov a znamych ze toto v ziadnom pripade nie je normalne, ani pravne ani zo stavebneho hladiska. Dom bol velmi drahy, sme zadlzeny na mnoho rokov az po usi. Chceme dat dom akusticky osetrit (nejaka pena a na to sadrokarton, uvidime co nam firmy zaoberajuce sa odhlucnenim navrhnu). Vsetko su to drahe zalezitosti a tak ma napada: mam pravo pozadovat od predchadzajuceho majitela aby sa spolupodielal/preplatil mi tieto vydavky? AKO? za prakticku radu zaplatim. Pri kupe, na nase otazky: ako je dom odhlucneny sme dostali odpoved: "pocujete nieco", k dokumentacii sme sa dostali az po zaplateni rezervacie. Clovek co nam to predal pracuje v znamej realitke, ktoru zatial nebudem menovat a predaval mu to majitel realitky(cize kolega). Ze som hlupa a nechala som sa oklamat = to mi pisat nemusite. Na druhej strane, spolahla som sa na kolaudacne rozhodnutie a znalecne posudky, ktore tvrdia ze je to dom. P.S.: predtym sem byvali v byte za polovicku cenu, ktory bol lepsie akusticky osetreny.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od djamilia:

Dobry den. Prosim o radu/skusenosti. Pred menej a…
@djamilia tuto bude niekde inde pes zakopaný, keďže dva roky ti akustika nevadila...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od megdesign:

@djamilia tuto bude niekde inde pes zakopaný, keď…
@megdesign nie je tam nic ine. Snazila som sa ignorovat to, davala som si to za vinu sebe, ze som precitlivela, riesila som deti, rodinu a zdravie, muz ma ukludnoval, ze ved to nie je az taka strasna vec a "da sa na to zvyknut". Az postupne ako nam sem chodia dom obzerat kamarati, bol tu uz aj kamos architekt aj kamos pravnik, sa mi zacali otvarat oci... Mate nejaku skusenost, viete mi pomoct?
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od djamilia:

@megdesign nie je tam nic ine. Snazila som sa ign…
@djamilia v prvom rade hľadajte ODBORNÚ radu inde ako u firmy, ktorá by Vám to mala neskôr robiť....spoľahnúť sa na "radu" realizačnej firmy môže skončiť podobným rozčarovaním ako kúpa domu. (ktorú ste tiež spravili bez odborného dozoru a odbornej rady)...píšem to hlavne preto že je zjavné že nemáte o riešení ani tušenie a na škodu veci ste doteraz ani nikde neštudovali nič relevantné na internete (inak by ste nepísali o "pene") Čo sa realizácie týka....nepoznám stavebné detaily ale je pravdepodobné že obloženie steny vrstvou kvalitnej vaty a na to SDK výrazne zlepší akustické vlastnosi steny. Toľko k riešeniu. Toto nebude žiadna astronomická investícia.....rozhodne to nie je investícia, ktorá stojí za nezmyselný súdny spor. (Nie som právnik ale pre povedzme 3000eur sa v takomto prípade podľa mňa určite súdiť neoplatí - leda že by to Váš "kamoš" právnik zobral bezplatne na seba a v prípade že by niečo vysúdil 50% by si nechal 🙂 )
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od eagleowl:

@djamilia v prvom rade hľadajte ODBORNÚ radu inde…
@eagleowl ja neviem,ale podla mňa,ak je zmluva raz podpísaná a stavba prevzatá taka aka je,je velmi ťažké sa odvolávať. Treaba tam spravit ,ako si napísal,vata a kartónový zaklop by vyšiel mozno na 2-3 tisícky a je odhlučnené. Teda pokiaľ sused neorganizuje každý víkend diskotéky. ..
Odpovedať
Profilova fotka
Pozdravujem, ja som si dom v ktorom bývame (tiež dvojdom stena 30cm plynosilikát, tiež bolo počúť dosť susedov) spravil so susediacov stranou SDK konstrukciu a vyplnil 20cm vatou a výsledok je neskutočné utlmenie.Vatu odporúčam Knauf AKUSTIK BOARD.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od palmen:

Pozdravujem, ja som si dom v ktorom bývame (tiež …
@palmen uzasneee. Presne takyto osobny pripad som hladala. Budem vam pisat. Dakujem :)
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od eagleowl:

@djamilia v prvom rade hľadajte ODBORNÚ radu inde…
@eagleowl dakujem krasne za radu.
Odpovedať
Rada od človeka, ktorý pre našu firmu bol v bytovom dome, v byte, merať hluk z kotolne, ktorá je pod bytom (všetko bolo v toleranciách) a živí sa tým - na čo maximálne utlmenie hluku treba použiť čo najťažší materiál. Z takých tých najdostupnejších to je, čuduj sa svete, betón. Viem, že postaviť k existujúcej tehlovej stene betónovú stenu je asi nereálne, ale zhruba tým smerom sa treba uberať...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od djamilia:

Dobry den. Prosim o radu/skusenosti. Pred menej a…
@djamilia Velmi zalezi od toho, aky je to typ hluku (frekvencia) a ako vznika. Ci je to hlasna rec, TV a podobne, alebo je to tzv. krocajovy hluk, ktory vznika narazom na konstrukciu (typicky dupot, buchot kychynskych skriniek na stene a podobne). Bezny hluk sa da pomerne dobre riesit, zalezi od toho, o kolko dB chcete urobit utlm. Utlm o 3dB je zhruba dvojnasobny utlm pre sluch. Utlm o 6dB je teda utlm 4-nasobny, utlm o 9dB je 8-nasobny. V kazdom pripade musite pocitat s odobratim z obytneho priestoru na susediacej stene v hrubke minimalne 4cm, pri vacsej potrebe utlmu az do 8-10cm, v pripade krocajoveho hluku mozno aj v podlahe a na strope. Krocajovy hluk sa tlmi najhorsie a je idealne, ak sa tlmi na mieste vzniku (typicky dupot - kvalitna tlmiaca podlozka pod podlahu v mieste dupotu). Spolocnosti, co sa tym zivia, poradia. A ano, pouziva sa aj akusticka pena na utlm, nie len vata. Tiez pieskovo-kartonove dosky, ktore maju malu hrubku a vysoky utlm (su tazke). Vhodnu skladbu materialu by mali poradit v spolocnosti, kde sa tym zaoberaju. Ak potrebujete vyssi utlm, robi sa predsadena konstrukcia s malou vzduchovou medzerou na susediacej stene a potom nasleduju materialy na utlm hluku. Hrubka od cca 8cm. Celkovo je to vsetko draha zalezitost, ale za pokojne byvanie to stoji, pokial tam chcete ostat byvat.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od djamilia:

Dobry den. Prosim o radu/skusenosti. Pred menej a…
@djamilia ak je ten dvojdom postaveny z takeho smejdu ako je napriklad tehla Heluz Family (mam ju tak viem o com pisem), tak vam verim vsetko co pisete. Ja nastastie nemam dvojdom, ale mam stredom domu nosnu stenu hrubky 30cm a pocujem cez nu vsetko: zretelne rozhovor, televizor, ak dam ucho na stenu a je inde ticho, tak este aj zvuk zo sluchadla telefonu. Neviem si predstavit, ze by za tou stenou zila cudzia rodina.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od dwh:

@djamilia ak je ten dvojdom postaveny z takeho sm…
@dwh Vsetko sa da nejako riesit, minimalne aspon ciastocne, otazka je cena. Existuju aj akusticke tehly, ktore su hmotnejsie (nemaju tak vela vzduchovych medzier), ale pri ich pouziti zas nesmie viest takou tehlou napriklad rozvod vody (kovovou rurou), alebo ak ano, musi byt akusticky odizolovany, inak to krasne prenasa zvuk sumiacej vody. Akusticka tehla izoluje voci zvukovym vzduchovym vibraciam v miestnosti, ale co sa tyka krocajoveho hluku (sum vody v rure v tehle), ten moze zosilnit - zvuk lepsie prejde plnym materialom. Vela zavisi aj od velkosti a tvarov stien, mozu vznikat rozne rezonancie a vibracie. Je to veda. Na priecku medzi miestnostami by stacilo dat minimalne pieskovo-kartonovu (akusticku) dosku a na to sadrokarton (hrubka cca 2,8cm), dokonca je aj tensi sadrokarton 0,9cm (hrubka by bola cca 2,4cm), aj ked odporuca sa na stenu dat najskor lahsiu podlozku miesto vzduchovej medzery (hobra 10mm) a az na to zvukovu izolaciu, co by robilo hrubku cca 3,4cm pri pouziti tenkeho sadrokartonu. Izolacny material najlepsie prichytit o stenu akustickymi hmozdinkami. Taketo riesenie dost pomoze na bezny hluk, ale treba dbat na detaily a medzi akusticke dosky davat tmel, aby tam neboli medzery.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?