Expanzna nádrž

Ahojte nevyznam sa v kureni ale dnes som narazil do expaznej nádrži v kotolni ktora je veľká 250 alebo 200l neviem presne.ale je možné že hu nadvihnem ked je vsetko ako má naplnene vodou? Voda sa tam dostane až keď sa zacne kúriť slebo je niekde problém.
Odpovedať
Profilova fotka
@domingezzz zjavne vodou naplnena nie je alebo sa prihlas na olympiadu. preco pochopis ked ju otvoris. 9/10 tvori vzduchovy vak.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od domingezzz:

Ahojte nevyznam sa v kureni ale dnes som narazil …
@domingezzz To je v kotolni akého veľkého bytového domu? Lebo prázdna by určite nemala byť, aspoň 20-40 litrov v nej by byť malo. Ak je prázdna, bude v nej vzduch pod vyšším tlakom, ako je tlak vo vykurovacej sústave (merané pri prázdnej nádrži)...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od dedo758:

@domingezzz To je v kotolni akého veľkého bytovéh…
@dedo758 vykurujem stym RD.mal by som do systému dopustit vodu asi?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od domingezzz:

@dedo758 vykurujem stym RD.mal by som do systému…
@domingezzz ... na kotloch je vidno, aký máte tlak. Ak je Ok, tak ubrať z tlaku v expanzke..
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od domingezzz:

Ahojte nevyznam sa v kureni ale dnes som narazil …
@domingezzz A si si istý, že je to expanzná nádoba? LEbo taká veľká v RD neviem načo by bola zapojená do systému kúrenia. Skús to odfotiť a dať sem fotku. Nakoniec to možno bude prázdny bojler na teplú vodu.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od chrobak7:

@domingezzz A si si istý, že je to expanzná nádob…
@chrobak7 Ak by bola v systéme vradená nejaká akumulačka povedzme 2000l (pre kotol na tuhé palivo s vysokým výkonom) tak tých 250l expanznej nádoby možno nieje až tak veľa.
Odpovedať
Ja mám 45l expanzku v 8 izbovom dome 200 štvorcov. Naozaj mi nejde do hlavy, prečo by si mal 200 litrovu expanzku, však to musí zaberať pol chyži :) Daj fotku, to bude najlepšie. Expanzka slúži na to, aby voda mala kde ísť (ohrievaním zvyšuje svoj objem a tlak). V minulosti boli tzv. otvorené expanzky, čiže normálne nádrž, v ktorej bola voda a zhora tam šla rúra z kúrenia. Keď sa voda zohriala, tak proste nakapkalo do tej nádrže... riešenie zle, lebo si nemohol dosiahnuť väčší ako atmosferický tlak. Ale pri tých samospádových 10cm hrubých rúrach to až tak nevadilo. Expanzka práveže nemôže byť úplne plná, ale niečo vody by v nej byť malo. Keď odkrutiš ten čierny plast vpredu, pod ním nájdeš ventilčok ako na bicykli, alebo aute. Trošku cez neho vypusť a viac vody sa ti dostane do expanzky. Alebo naopak - ak máš plnú vody, tak treba dať pumpu na bicykel a dofukať (bez srandy). Podstatná nie je expanzka, podtatný je tlak v systéme, čiže ak nemáš nejaký externý barometer niekde na rúre, tak kotol má určite svoj. No a už ti výrobca kotla píše, že aký by si mal mať tlak. V 99% prípadoch je to 1,0-1,5 bar (čiže cca 100-150 kpa)
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od arcticcode:

Ja mám 45l expanzku v 8 izbovom dome 200 štvorcov…
@arcticcode Dofúkavať by sa mal myslím inertný plyn, tuším dusík - aby nedochádzalo vo vzduchovom objeme expanzky ku kondenzácii a následne korózii plechu. Ale nik to tak asi nerobí :-)
Odpovedať
@toky1 Pravda a som si na 99% istý, že to nik nerobí. Väčšina kurenarov ani nerieši vodu (vrátane mňa, ale ja aspoň nie som kurenar), proste tam pihnem hadicu z vodovodu a načapujem zavapnikovanu vodu... a potom o rok dva revem 😄
Odpovedať
Profilova fotka
@arcticcode "Alebo naopak - ak máš plnú vody, tak treba dať pumpu na bicykel a dofukať (bez srandy)" Ak mas expanznu nadobu plnu vody, tak ju nedofukas :). Voda je totiz nestlacitelna. Musis vodu na druhej strane vypustit a fukat expanzku oproti "otvorenemu" systemu.
Odpovedať
@chrobak7 nie je to expazka vykurujem stym nieco cez 2400l vody mam 2000l akumulacku
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od arcticcode:

Ja mám 45l expanzku v 8 izbovom dome 200 štvorcov…
@arcticcode 200l expanzka je mensia nez si myslis, mam 100l na darlingu a zabera to tak 80x30x50 cm priestoru cca. A proti tlak sa vzdy doplna "navolno" nie ked je nadrz pod tlakom vody.
Odpovedať
Článok sa načítava...

Odpoveď na príspevok od domingezzz:

Ahojte nevyznam sa v kureni ale dnes som narazil …
@domingezzz Podľa mňa máš expanzku takmer prázdnu pretože je voda v systéme studená. Keď ju začneš nahrievať tak sa bude vodný objem v sústave zväčšovať. Aj tlak v systéme stúpať.
Odpovedať
Jo jo, zle som to napisal, mate pravdu. Sory
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od toky1:

@arcticcode Dofúkavať by sa mal myslím inertný pl…
@toky1 Fuka sa vzduch,pretože tam je gumovy vak,ktorý oddeľuje vzduch od vody
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od dusan72:

@toky1 Fuka sa vzduch,pretože tam je gumovy vak,k…
@dusan72 Čím menší tlak v systéme, tým viac objemu expanzky vypĺňa stlačený inertný plyn resp. vzduch. Vykurovacia voda je v gumovom vaku. A medzi medzi vakom a plechovým obalom je dutina vyplnená práve tým natlačeným inertným plynom resp. vzduchom. Čiže je veľká plocha plechu zvnútra expanznej nádoby v kontakte s tým plynom-vzduchom. A tam tá kondenzácia vznikať môže. Niekedy sú to nie gumové vaky ale zalisované membrány v polovici rezu nádoby. Len oddeľujú vzduchovú a vodnú časť expanzky.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od toky1:

@dusan72 Čím menší tlak v systéme, tým viac objem…
@toky1 Uznávam,je to možné
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od toky1:

@domingezzz Podľa mňa máš expanzku takmer prázdnu…
@toky1 toto si myslím aj ja lrn som to poteboval mať overené
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?