Čo sa podľa vás viac oplatí – tepelné čerpadlo alebo plynový kotol?

Profilova fotka
Ako to je dnes s nákladmi na vykurovanie? Oplatí sa tu zainvestovať do tepelného čerpadla a nebyť závislý na plyne?
Profilova fotka
Čo sa týka prvotnej investície je 2 až 3 x vyššia ako pri plyne. Vykurovanie je min o 10 % lacnejšie. Hlavnou neznámou je tu životnosť v čom vidím najväčší problém. Ak mi odíde plyn. kotol 1500 nie je problém. ak mi odíde tepelné čerpadlo 6000 je problém...
@philos nikdy Vam neodide tepelne cerpadlo tak ze musite kupit hned nove. Zivotnost kompresora 12-15 rokov. Cena 2000€
@daniel_daikin reálny príklad: ponuka na podlahové kúrenie s plynovým kotlom (kvalitné riešenie na kľúč žiadne DIY - to by bolo za polovicu) 7900 s DPH s plynovou prípojkou 10000€. Podlahovka s tep. čerpadlom s dotáciou 11300 s DPH. odhad nákladov pri plyne 40-50€. Reálne náklady za minulý rok pri tep. čerpadle 21€/mesiac (nezarátana úspora za lacnejšiu elektrinu na prevádzku domu). efektívnosť alebo návratnosť si zrátaj sám.
@daniel_daikin montujem aj plyn aj TC Ked je pripojka na okraji pozemku tak plynovy kondenzacny kotol. Ak je pripojka plynu mimo tak TC Ale mam pripady ked je pripojka 10m od domu a predsa ide TC a to kvoly chladeniu. Vzdy zohladnujem potreby zakaznika a navrhnem mu to s cim bude nadmieru spokojny.
Profilova fotka
@slavoslav Dobrý postreh tá lacnejšia elektrina, pri tepelnom čerpadle sa oplatí požiadať o dvojtarifnú sadzbu elektriny a z nižšej sadzby profituje vlastne celá domácnosť. Inak, odpadá aj ročná revízia komína, resp. odťahu spalín, keď sa už nepoužíva, po prechode na tepelné čerpadlo.
To vsetko je pravda, velmi sme chceli TC aj ked pripojka plyn je na pozemku. S cim je najvacsi problem je hlucnost vonkajsej jednotky TC. Jednotka by bola umiestnena cca meter od plota suseda, ktory ma blizko dom. Po zistovani skusenosti ludi s TC v zimnych mesiacoch - rozhodli sme sa zmenit na plyn aby sme predisli susedskym problémom v buducnosti.
Profilova fotka
@gkrivanek Tam kde nie je zavedený plyn, je situácia jasná. Dnes už preklenutie niekoľkých desiatok metrov plynovou prípojkou plynárne nezaplatia. Každý si to musí platiť sám a nie je to lacná vec. To s tým chladením je ďalšia výhoda tepelného čerpadla, ale skôr pre novostavbu. Keď by som menil kotol za tepelné čerpadlo, určite by som nechladil podlahovkou.
@daniel_daikin Dobry den Daniel. Revizia komina odpada, to je prijemne. Ale s akymi kontrolami zariadenia treba ratat pri tepelnom cerpadle. Su zo strany Daikin odporucane, resp. nutne pravidelne kontroly ? Je tym podminena zaruka? Dakujem
@daniel_daikin @slavoslav Táto lacnejšia elektrina ma zaujíma. Akú spotrebu el. energie a akú tarifu si mám dať u ZSE aby sa mi oplatilo mať dvojtarif? Lebo ako rátam tak rátam stále mi vychádza po jednom roku kúrenia s nedokončeným zateplením výhodnejšie jednotarif od ZSD. A tento rok dokonca ešte slabšia zima než minulý, takže spotreba bude ešte výrazne nižšia. Kúrim/chladím s TČ Daikin Altherma 11kW. Ďakujem.
@daniel_daikin @gkrivanek chladenie treba presmerovať do vzduchotechniky z rekuperácie, v podlahovke už principiálne nefunguje, resp, často sú s tým spojené problémy.
Profilova fotka
@jaroch Ahoj. Daikin len doporučuje skontrolovať tepelné čerpadlo raz do roka pred kúrenárskou sezónou a v ideálnom prípade uzavrieť s inštalačnou firmou servisnú zmluvu. Daikin ponúka aj predĺženú 5 ročnú záruku na materiál, kde zákazníka „predregistruje“ inštalačná firma. Táto predĺžená záruka je podmienená jednou kontrolou raz za dva roky.
Profilova fotka
@jaroch Ale ešte je tu legislatíva a moja odpoveď bude trochu rozsiahlejšia. Tu sa vyžaduje kontrola tesnosti zariadenia obsahujúceho fluórované skleníkové plyny s potenciálom otepľovania (GWP) až nad 5 ton ekvivalentu CO2. Konkrétne, až keď ide o množstvo zodpovedajúce 5 tonám CO2 a viac, no menej ako 50 tonám CO2, minimálne raz za 12 mesiacov. Ale ako sa v tom má zákazník vyznať? Takže najprv treba vedieť, aké chladivo a koľko kilogramov ho má vo svojom tepelnom čerpadle. Ak je to R410A, tak jeden kilogram zodpovedá 2088kg CO2.
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@jaroch Takže keď mám 8kW tepelné čerpadlo Daikin, ktoré má pred-naplnené chladivo R410A 1,6kg (a nedopĺňalo sa ďalšie chladivo z dôvodu dlhšej trasy prepojenia vonkajšej a vnútornej jednotky), tak 1,6kg x 2088 (GWP pri R410A) je potenciál otepľovania ekvivalentný 3340,8 kg CO2 a nemusím riešiť žiadne prehliadky. Pri výkonoch 11, 14 a 16kw je pred-naplnené množstvo R410A 3,6kg, čo je ekvivalent 7516,8kg CO2 a to už treba na tesnosť kontrolovať každých 12 mesiacov.
@daniel_daikin Neznasam sugestivne otazky. V tomto konkretnom pripade ide o "nebyť závislý na plyne". Evidentne sa jedna o narazku na plynovy krizu v roku 2009 a o geopolitiku (zle zle rusko). Ale toto uz samozrejme nemoze nastat, kedze mame funkcny reverzny tok, vsakze.. A pretoze ked si da clovek TC, tak nieje zavisly na elektrine (aj KK samozrejme je). Ktora sa vyraba okrem ineho aj v tepelnej elektrarne v Novakoch. Ktora spaluje lignit. Ktora znecistuje ovzdusie. Alebo sa vyraba v jadrovej elektrarni. Ktora taktiez ide na ruske palivo (okial ho asi berieme a kam vyvazame odpad, vsakze). Alebo z paroplynovej elektrarne, ktora sa spusta vzdy, ked nieje vietor (pre veterne) alebo slnko (pre fotovolticke) a treba vyrovnat siet.. A ide samozrejme na rovnaky rusky plyn. Takze vlastne mozme povedat - skutocne chcete investovat do TC a byt zavisly od ruskeho jadroveho paliva, zit so stalym rizikom "cernobylu" a znecistovat ovzdusie zo spalovania uhlia? Nemam nic proti TC, ale neznasam taketo podsuvanie. Argumentujte vyhodami, nie strachom.
Profilova fotka
@kajo873 Pozdravujem ťa Kajo. Predpokladám že teraz máš u ZSE sadzbu odberateľa DD2 - Domov Klasik. Ja som tiež u ZSE a mám sadzbu DomovVykurovanie DD5. Tak som si pozrel posledné vyúčtovanie a dal to do Excelu. Moja spotreba je 13289 kWh ročne, z toho cca 17% vo vysokej tarife VT a cca 83% v nízkej tarife NT a mesačný poplatok za odberné miesto 17,28EUR mesačne podľa ističa 3x32A pre celý dom, čiže 207,36€za rok. Cena v NT 0,091359 €/kWh a cena vo VT 0,116919 €/kWh. Pre sadzbu DD2 je cena za odberne miesto 5,87592 €/mesiac čiže orientačne 70,51€ za rok. Náklady pri DD5 a DD2 sú plus/mínus rovnaké pri spotrebe 6560kWh ročne. Takže s mojou spotrebou sa oplatí mať dvojtarifnú elektrinu pri spotrebe nad 6560kWh ročne. Je to však len orientačný výpočet :-). Dúfam že ti tento príklad trochu pomôže.
Profilova fotka
@kajo873 ešte dopĺňam: Pre sadzbu DD2 je podľa údajov na faktúrey cena za odberne miesto 5,87592 €/mesiac čiže orientačne 70,51€ za rok a cena za elektrinu je 0,116578 €/kWh.
Profilova fotka
@cache Áno, určite nie je momentálne dôvod obávať sa nedostupnosti plynu, máme na Záhorí prírodné zásobníky a možnosť reverzného chodu plynovodu. Radšej argumentujem komfortom a nízkymi prevádzkovými nákladmi. Som si vedomý aj toho, že v cene elektriny nie je zarátané napríklad skladovanie vyhoretého jadrového paliva desiatky tisíc rokov...
@daniel_daikin Ďakujem za odpoveď. Mám tarifu DD2, 3-fáz. istič 32A. Minulú zimu som mal spotrebu do 7000kWh celú domácnosť aj s kúrením. Ale túto zimu to bude isto menej, ako som spomínal dokončilo sa zateplenie a je miernejšia zima. Uvidím po ďalšom zúčtovaní, ale stále som tak +- na hrane.
@daniel_daikin @kajo873 Preco mate 32A istic? Ja mam 10KW viessmann vzduch voda a mam 25A samozrejme dvojtarifu v DD5 ke
@daniel_daikin Dobry den, dlho som zvažoval TC. Ale nakobiec som sa rozhodol pre elektrické vykurovanie a ohrev vody el. bojlerom. Vstupné náklady 1500€ komplet hovorí v neprospech TC. Nepotrebujem ziadne revízie a jedina investícia do budúcnosti bude el. Bojler ( v prípade záujmu kúpim na napojenie s fotovoltanikou). Investícia komplet TC cca.6,5-10000 je nenavratna.
Profilova fotka
@philos budem sa sice opakovat, ale tebe ked sa pokazi auto kupujes nove ? :)
@gkrivanek lebo som spravil preklep :D mám 25A istič ;-) Akú ste mali spotrebu v ročnom vyúčtovaní keď máte DD5? (ZSE?)
@kajo873 14900Kw za rok komplet ale sa to tazko hodnoti mam specificky dom, nie novostavbu + chladiace boxi studnu a vsetko mozne. Kurenie chladenie a TUV bolo cca 55€ na mesiac
@gkrivanek za 15 rokov už budi kompresory iné.
@majkoj Tak ono, v pripade nejakeho total noname cinskeho bazmeku na ktory clovek nezozenia ani manual, nie to este diel, to moze byt aj pravda :-). Ale inak mas samozrejme pravdu. Je zaujimave ako sa za 30 rokov zmenila doba. Ja som taky "kutil", vystudoval som elektrotechniku, vzdy som sa rad hrabal v roznej elektronike, opravoval ju, bastlil rozne "hracky" a vela ludi okolo mna robilo to iste. A teraz, po 30 rokoch, si vacsina ludi mysli, ze ked sa nieco pokazi, tak to treba cele vyhodit a kupit nove. Uz holt nie je "moderne" davat veciam druhu sancu.
@daniel_daikin Dnes vyhorene palivo, zajtra možno strategicka surovina.
Profilova fotka
@blackomt Môžem vedieť, keď investícia do TC je nenávratná ako sa vám vráti tých 1500 eur investovaných do elektrického vykurovania, a ešte tú fotovoltaiku si v prípade potreby viete zohnať zadarmo.
@danculd Ono tie veci sa dnes už ani nevyrabaju tak, aby mohli dostať druhu šancu.
Profilova fotka
@gkrivanek Pozdravujem vás. Pre celý dom mám 32A istič, sú tam aj iné spotrebiče, pre TČ mám 25A istič. Pre účel porovnania ceny som zohladnil parametre domu, spotrebu a istič celého domu komplet.
....ked je plyn. pripojka na pozemku som za plyn -mame plyn celkove naklady s kotlom +zasobnik-podlahovka nas stali 96m2 -6000eur -(mesacne naklady na plyn 42e varenie-kurenie-tuv) rocni servis 50eur(servisak je odtial)...,ziadne ine doplnky ako krb apod nemame...

Téma bola zamknutá adminom. Nie je možné pridávať ďalšie odpovede.


Nenašli ste čo ste hľadali?