ahojte kocky, kedysi som videla diskusiu, ako robili sunku bez sunkovaru, ja som ju sice neskusala - este som sa k tomu nedostala :-), ale diskusia je poriadne dlha, takze musi byt dobra, caute
http://www.modrykonik.cz/katalog/firm...
my mame nadobu na vyrobu sunky......dobra vecicka a napr.domaca sunka kuracia sa neda porovnat s tou z obchodu......robi to mm.....na nete urcite najdes recept na domacu sunku.......do nadoby sa natlaci maso,na ktore sa polozi taky ako "tanier",na to ide spruzina a potom uzaver....sunka sa vari hodinu pri 80°C.....ta pruzina pri nareni tlaci na ten tanier a sunka je potom tuha a pekne drzi po kope.....treba mat aj teplomer do vody na varenie,aby si ustrazila tu teplotu....pozerala som aj te link vyssie......my mame sunku pekne ruzovu a ma aj mozaiku,ale dosiahnut sa to da ak na maso pozijes rychlosoľ namiesto kuchynskej soli
takze......mame formu na vyrobu 1kg sunky......potrebujeme 1kg masa(kuracie alebo bravcove),narezat na kocky,20-25g (asi 2 lyzicky)rychlosoli,lyzicku praskoveho cukru+1dl vody,.......mozte pridat korenie podla chuti,mleta paprika,cierne korenie,suseny cesnak,atd....ale zaklad je iba zo solou......vsetko zmiesat(masirovat) az kym maso nepusti bielkovinu,malo by sa na seba lepit,ulozime do chladnicky a nechame 24h stáť,medzitym mozme obcas premiesat......natlacime maso do sacka(mikrotenovy alebo tlacenkovy) a vlozime do formy,zatlacime pruzinou ,uzavrieme......formu vlozime do hrnca z vodou ohriatou na 80°C (vodny kupel)...voda nesmie natiect do formy....varime 1h pri 70- 80°C,nie viac........pozn.na kazde kg masa 1h.varenia,tzn.ak robite sunku z 2kg masa varime 2h,ak 3kg=3h .....mm stal a diktoval,tak snad vam bude chutit
rychlosol sa da kupit normalne v potravinach,ale vraj to moze byt aj pod inym nazvom alebo aj v masiarni....je v takych malych balickoch asi ako su balene nakladace.......mojmu mm dal rychlosol kamarat ........mozes to posolit aj normalnou solou,ale sunka nebude pekne ruzova......je to iba estetika "zavada" ;-)
Wau - že sunkovar. Ja som prekvapena - myslela som, že neexistuje vec či prístroj, ktory by som nemala v kuchyni...a zrazu, že sunkovar. Ma to niekto aj doma? Využivate to? Mne by sa ten nápad aj pozdával, že domáca sunka. Znie to super.
kedysi moji rodicia robili doma sunku - bola vyborna. ked som sa spytala mamy, kam dala ten pristroj, uplne zostala zaskocena, ze nevie - skoda. co si spominam, tak to bolo na styl so zverakom - to maso sa tam skrutkami stlacilo, aby zostalo pokope. myslim, ze nieco podobne neni problem urobit.
@nell201
tak som konečne vyskúšala recept na šunku, podarila sa užasne :) Taku dobru a kvalitnu šunku som ešte nejedla :)
Pridávam svoj fotopostup pre tých,ktorí sa ešte odhodlávajú :)
Šunkovar som kupila na nete za 10 EUR, šunku som varila niečo malo vyše hodiny, 75 - 80 stupnov :)
Kus "zmizol" ešte teplej :D
pekne........aj u nas je to tak ...polka sunky zjedena skor nez stihne vychladnut.....pozeram,ze je pekna ruzova,takze si dala rychlosol.......dostat ju v kazdych potravinach ,.......vsakze?
@nell201 Dobrý den. Šťastný s veselý Nový a lepší rok. Ať je všeho dostatek. I šunky. Ale když tu šunku seže....te ještě teplou, tak se ptám a co chlebíčky ? :-D :-D :-D
S pozdravem Laďa
@nell201 ano, dala som rychlosol.... kupila som normalne v Bille - balicek ako klasicke koreniny :) ale trosicku som dala aj mleteho cierneho korenia a mletej červenej papriky :)
@ladajaskva seze....me ji teplou.......aaaaale iba plovicu,ta druha stihne vychladnut a moze ist na chlebicky a este aj ostane....ved nezjeme kilo sunky v jeden den aj ked je nas na nu 5 ludi :-p :-D .......Stasny a vesely novy rok ;-)
PS.vase komentare zboznujem...su sarkasticke,ale aj poucne ;-)
@chillinka_ali v chladnicke vydrzi sunka dovtedy dokym ju tam niekto neobjavi a nezje.. :D
volakedy sme robievali zajaciu sunku a ta bola vyborna..tieto kupovane sunky su len chemia, potom ludia padaju jak muchy...
OK, takže šunkovar Tescoma PRESTO je doma. Prvá moja šunka bola z 1 kg bravčového pliecka. Recept jednoduchy, podľa návodu pri šunkovare. 1 kg masa, 20 g soli himalájskej, cukor som nedával. Maso nakrájané na kocky a časť..cca 1/4 pomletá v robote sekáčikom. dokopy zmiešané v robote, v nádobe na cesto cca 10 min. Potom kladené do šunkovaru po vrstvách a postupne udupané stierkou na cesto, plastovou. 24 hodín v chladničke a potom šup do vody na 80 stupňov na 2 hodiny. Šunka nebola OK, bola nedodusená, obsahovala časti chrupaviek, ktoré tiež nezmäkli. Vôňa nič moc.
Druhá už bola vymakaná. Urobil som tieto zmeny:
800g bravčového stehna + 200g vykostených kuracích stehien.
23g soli - himalájskej.
Úprava masa rovnaká.
Dusenie 3 hod na 80 stupňov.
Po vychladnutí bola šunka ako tvarovo aj chuťovo ako z obchodu, možno ešte lepšia, len bez akejkoľvek chémie.
A taktiež je taká pevná, že sa dajú krájať aj tenučké kolieska.
Ak som niekomu pomohol, dobrú chuť.