Výber tepelneho cerpadla

Dobrý deň, potreboval by som poradiť s výberom tepelné čerpadlá. Mam dve ponuky, jedna na Hitachi Yutaky S combi 8kW a druha ponúka je na Daikin Altherma 3 R F 8kW EHVX08S18E9W + ERGA08EVA. Ceny sú cca rovnaké, tak by som potreboval poradiť, ktoré by bolo lepšie riešenie, poprípade inú značku s týmto výkonom. Za odpovede vopred ďakujem
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od andy221:

Dobrý deň, potreboval by som poradiť s výberom t…
@andy221 Vezmi to čerpadlo, na ktoré môžeš mať kvalitnejší a dostupnejší servis.
Odpovedať
Dostupnosť servisu mam asi rovnakú Ide mi o to, ktoré je je co sa týka prevádzky úspornejšie, účinnejšie a spoľahlivejšie.
Odpovedať
Taktiež sa neviem dopátrať, pri akej teplote už musí zapnut elektrošpiralu aby som dostal do podlahovky napr. 40C vodu.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od andy221:

Taktiež sa neviem dopátrať, pri akej teplote už …
@andy221 pri takej teplote, kedy výkon TČ nepokrýva tepelnú stratu domu Do podlahovky však môže ísť aj voda napr. 30°C, pôjde však dlhšie.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od andy221:

Dostupnosť servisu mam asi rovnakú Ide mi o to, …
@andy221 otvorte si technické listy a porovnajte príkon atď
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od andy221:

Taktiež sa neviem dopátrať, pri akej teplote už …
@andy221 Dosť pochybujem, že má nejaký užívateľ praktické skúsenosti s oboma týmito TČ tak aby ich dokázal porovnať. Otázku by som asi smeroval na montérov a servismanov, ktorí inštalujú a servisujú obe tieto značky zároveň.
Odpovedať
Podla servisu. Obidve TC su japonske znacky, aj ked asi budu montovane v Europe (Cechy, Turecko, Rumunsko...). Svetova jednotka je Daikin, asi dostupnost dielov bude tam lepsia. Ja som ale biasnuty, kedze mam vsetko od Daikinu. V prvom kroku by som isiel po referenciach montaznej/servisnej firmy - idealne od niekoho, komu uz nieco montovali, servisovali. Potom by som porovnaval technicke listy, hlucnost.
Odpovedať
Akú cenu TČ máš?
Odpovedať
Po odpočítaní dotacie to bude nejakých 7500€. Je to komplet s montážou aj s hydraulikou.
Odpovedať
Profilova fotka
@andy221 ak si pozriem rebricek v UK instalaciach podla SCOP za posledny rok, tak Daikin je tam zastupeny raz, na poslednom "15tom" mieste. Prosim nebrat ako dogmu, pred tym nez sa tu spusti flamewar. Ak zoberiem rebricek aj za poslednych 30-90 dni, vysledky su podobne. Samozrejme, nehovorim ze cerpadlo ako take je zle. Vsetky tieto udaje su s certifikovanym kalorimetrom, ziadne hausnumera ktore produkuju vyrobcovia cerpadiel.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mgx:

@andy221 ak si pozriem rebricek v UK instalaciach…
@mgx vies tento rebricek aj ked je vcelku fajn nema moc velku vypovednu hodnotu, pretoze nevieme parametre domu, kde presne je to instalovane a dalsich x veci, ktore maju brutalny vplyv na SCOP. Vyzera, ze ten Samsung je na tom celkom dobre aj ked neviem ci ten 4.4 SCOP je real. Otazka je ako je na tom gen7. Je to len jedna instalacia, vela ludi to este nema. Zato vyzera ze v UK fici Vailant pomerne dost. Mne podla toho co ukazuje na controll paneli dava tak 3 - 3.5 v rozmedzi 0 az 10C co zas nieje uplne ze top cislo, ale rozmyslam ci to je real alebo dake hausnumero, kedze nemam heat meter. Ono to moze byt asi lepsie aj horsie, teraz neviem :) Niekto mi pisal ze Samsung dava o 20% nizsie hodnoty vyprodukovaneho tepla a mierne vysie prikonu, ale asi zalezi od modelu. Kazdopadne by to bolo fajn keby to bolo tymto smerom a nie opacnym. Samozrejme je to kurene do radiatorov teplota vody 38 - 45 max zatial. Este nemrzlo poriadne :) Cize ak by som bral cisto moje hodnoty tak som na urovni toho Daikina. Navyse treba zobrat do uvahy ze v UK maju vysie priemerne teploty, takze bez udania priemernej teploty to asi nema moc velku vypovednu lehotu, aj ked pravda ze tam dost casto prsi. Ako vazne mi nepride ze by Altherma 3 bola o tolko horsia ako Samsung gen 6.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od dzankamizu:

@mgx vies tento rebricek aj ked je vcelku fajn ne…
@dzankamizu Mám pocit, že ten Vailant Arotherm plus má iné chladivo, R290. Je o čosi účinnejšie. Inak len na okraj je aj horľavejšie, v princípe je to propán čiže trošku ostrejšie pravidlá má na miesto inštalácie kvôli potenciálnemu úniku chladiva. V zmysle neinštalovať v blízkosti okna, v alebo pri anglickom dvorci atď.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@toky1 co je samozrejme sprostost. V tychto modeloch je 1kg chladiva, v mojej P/B bombe je 2kg a nikto neriesi, v karavane 8kg a nikto to neriesi :)
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od toky1:

@dzankamizu Mám pocit, že ten Vailant Arotherm pl…
@toky1 to je mozne, ale vidis, Samsung ho nema a pozri aky SCOP :) Ecodan ma tiez R32 "iba". Ako ten rozdiel nebude taky markantny, skor tych Arothermov+ bude v UK strasne vela a preto kraluju rebrickom. Vobec neviem na aku teplotu kuria. V UK su zvyknuti kurit aj na 20 a menej co ja by som zmrzol, ja davam 23 cize uz len tu mas nizssi SCOP a dalo by sa tak pokracovat. Tie TC to je vsetko velmi jednoduchy princip a v podstane zalezi len aky velky mas chladic a ake chladivo, to je cele. Tam +/- vykon bude rovnaky pri roznych znackach. Samozrejme niektore typy kompresorov su ucinejsie, tichsie, atd., ale tak zhruba ten SCOP 3 maju snad vsetky TC pokial nema dalku liatinu a kuris tam 60C+ vodu.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mgx:

@toky1 co je samozrejme sprostost. V tychto model…
@mgx No áno, súhlasím. Riešiť by to možno riešila poisťovňa kebyže barák zahorel aby mala dôvod krátiť poistné plnenie. 😉 A hej, tá účinnosť zas až tak vyššia nieje, možno o 5%. Čo má oproti R32 lepšie výrazne je GWP. A to sa stáva teraz bernou mincou. Green deal, čo vám poviem.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mgx:

@toky1 co je samozrejme sprostost. V tychto model…
@mgx @toky1 ma pravdu , propán výbušný a prísnejšie podmienky na inštaláciu . Ďalej porovnávanie s propán butan nie je dobré a nakoniec čerpadlo pracuje s inými tlakmi ako bomba na varenie .😀 Samozrejme je tam veľa bezpečnostných prvkov , ale čert nikdy nespí
Odpovedať
Profilova fotka
@robo28w chodim na hory a v zime, pouzivam cisty propan. Flasa je tlakovana na 30-40PSI, cerpadlo chodi medzi 30-50. Ale beriem, hori to viac ako R32, ale zasa netreba robit z komara somara. Samozrejme, bezpecnostne podmienky treba dodrzat. Ale riziko je asi rovnake, ako 2 flase CN470g doma na polici :). A to nema ziadny presostat ani nic. Kym nebudem citat rocne o 5 vybuchoch, nebudem sa zatial dopredu bat.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mgx:

@robo28w chodim na hory a v zime, pouzivam cisty …
@mgx jasne ja nehovorím že sa treba toho báť , ale riziko tam je a žiadny výrobca si to nechce zobrať na zodpovednosť . Dokonca aj pri R32 treba dodržať určite podmienky ako plochy technických miestnosti a vieme že sa to nedodržiava . Bol som teraz na servis školení Lg R290 a chytali sme sa za hlavu 😀😀😀
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od andy221:

Po odpočítaní dotacie to bude nejakých 7500€. Je …
@andy221 môžem sa spýtať,kde Vám dali takú cenovú ponuku? Ďakujem.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od hajny:

@andy221 môžem sa spýtať,kde Vám dali takú cenovú…
@hajny Tých cenových ponúk je dobré si dať urobiť zakaždým viacej, nech má človek čo najlepšiu predstavu o tom, čo ako vychádza a čo ti kto vie poskytnúť. My sme si tiež tak dávali, ale napokon sme dali TČ slovenského výrobcu.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od toky1:

@andy221 Dosť pochybujem, že má nejaký užívateľ p…
@toky1 Zle pochybuješ ja ho mám a dokonca 11KW Hitachi Yutaky S
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od martinbeyma:

@toky1 Zle pochybuješ ja ho mám a dokonca 11KW H…
@martinbeyma Máš skúsenosti s Hitachi aj s Daikinom?
Odpovedať
Jj oba na 1 a 2 dome, rozdiel až na nálepku žiaden pretože črevá je rovnaký výrobca u oboch len Hitachi má viac izolacie na potrubí chladiva vo vonkajšej jednotke. Servis detto, žiaden problém u oboch väčšinu nikde teraz nedržia súčiastky na skladoch ani v EÚ sa to finančne neoplatí až na základné dosky (tie sú skladom hneď u oboch) a prkotiny.
Odpovedať
No chlapci ja nechcem nič spochybňovať každý si dal tepelko robiť zo svojich vlastných osobných dôvodov a presvedčení, ale ja teda nemôžem povedať nič zlé na Fenomis. Ako som už spomínal je to slovenský výrobca a veľmi sa mi páčilo že fungujú na základe starého dobrého baťovského systému, takže svoje produkty si poznajú dopodrobna.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?