Tlak a praskanie v bojleri.

Profilova fotka
Prosím o radu. Mám bojler Eliz 80L rok išiel ako hodinky. A zrazu problém. Začalo to nepríjemným praskanim pri ohreve vody. Tak mi poradili dat tam redukcny ventil. Nastavil som ho na 2 Bari. Možno malo ale keď som dal na 3 tak bolo ešte horšie.. Pri 2 baroch a ohreve mi to stupne až na 6 a viac.. Ale pritom vodu mam len vlažnu a vôbec nie horúcu. Ďakujem za každú radu.
Odpovedať
Co tak expanzka?
Odpovedať
špirála zanesená..anoda fuč..
Odpovedať
Profilova fotka
@tomas_migel - ako hovori @daralbajda -> raz za rok treba skontrolovat anodu (resp. rovno vymenit) a vycistit "creva" boljera. Ak si v oblasti s makkou vodou, tak raz za 2 roky. Ale urcite zhodit prirubu (objednaj si dopredu tesnenie priruby aj novu obetovanu anodu) a vycisti usadeny kamen, co je vo vnutri bojlera. Ak si to este nerobil, tak prvy krat je lepsie si zavolat niekoho. Cakaj riadny bordel z toho. Ja tieto "radosti" robim v juli-auguste. A samozrejme, doplnit expanznu nadrz.
Odpovedať
Profilova fotka
@mgx ďakujem za odpoveď.. A je to možné že už po roku sa to tak zanesie?
Odpovedať
Profilova fotka
zavisi kde si (mesto na slovensku), na aku teplotu hrejes teplu vodu, odkial je voda (statna/studna) Niekto ma tvrdu vodu, niekto makku. ALe ak mas maly ohrievac (80L), hrejes na vysoku teplotu (65-70c) a mas stredne tvrdu vodu, tak kludne.
Odpovedať
Profilova fotka
@mgx som z BA mestská voda.. A zohrievam ju tak asi na 1/4 neviem koľko to je stupnou..nemam to čím odmerať. ledva na sprchovanie.. Ked zvýši teplotu tak to ešte viac praska a zvyšuje sa tlak
Odpovedať
Profilova fotka
@tomas_migel - bratislava ma tvrdu vodu z dunaja. Expanznu nadrz nemas, co? Z poistneho ventila ti kvapka voda ked ohrievas ? Lebo cela ta instalacia sa mi velmi nevidi.
Odpovedať
@tomas_migel odskušaj poistny ventil
Odpovedať
Profilova fotka
@mgx expanzku nemám. Kvapka keď je na 6 bar.. Akonáhle som trochu pridal ohrev keď som chcel teplejšiu vodu tak tlak vyskočil až na 8 bar.. Ale aj pri vypúšťanie vody ako je ohriata tak to buka keď stráca aj keď naberá tlak. Nemôže byť už poškodená ta nádrž?
Odpovedať
Pozdravujem Vás, tiež som tu ohľadne bojlera elíž euro 80 inteligent, používame ho sotva 2 mesiace a pri ohreve vody na cca 60 stupňov sa z neho ozýva silné praskanie a tiež sa mi to nezdá celkom normálne lebo v noci sa kvoli tomu nedá spať. Prasknutie sa ozve aj pri pustení teplej vody ale nie vždy iba ked sa napr hodinku nepúšťa a potom. Voda je v našom regióne mäkká a aj keby bola tvrdá tak neverím že by v ňom už bol vodný kameň. Ako zmerať tlak v bojleri? Dik za každú radu
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
Doplňujem môj dotaz, prešlo zopár mesiacov a ja už si neviem rady, bývam v radovke, každý má rovnakú prípojku, každý ma elektrický bojler a akurat v našom dome nám bojler typu ELIZ euro 80 inteligent tlakuje celý systém v dome. Včera keď som pozrel na redukčný ventil na prívode do domu bol na ňom tlak skoro 8 barov a odišla nám práčka keďže počas prania som vypustil bojler (kúpeľ) voda začala ohrievať tlak stúpol a keď si pračka "potiahla" vodu tak dostala šupu +-8 barov. Z bojlera sa ozýva ozaj silné praskanie a ako píše kolega hore aj keď pustím vodu tak to lupne tak že sa až zľaknem. Zajtra majú prísť vodári a majú mi montovať expanznú 8L nádobu, len či to ešte nieje zbytočné, či už ten bojler nieje zvnútra zničený. Tomáš Migel ty si už svoj problém vyriešil? Mne už firma eliz vymenila bojler a po 2 mesiacoch mám znova ten istý problém, podotýkam bojler má 2-3 mesiace voda je u nás asi najmäkšia na slovensku takže kameň tam nebude....
Odpovedať
Profilova fotka
@majo911 - na vstupe do domacnosti (studena voda) potrebujes redukcny ventil, kde zredukujes tlak z vodovodneho radu (ak pises ze mas 8 barov-je to vela) na bezny bojler je max okolo 4 barov (napr. Drazice 4.8 baru - max). Na vystupe si nastavis pozadovanu hodnotu tlaku, co ja viem 2 bary. https://www.pvmsystem.sk/caleffi-5350... Kvalitny je napr. este honeywell Na stranu bojlera nainstalujes este expanznu nadrz co ja viem 10L (10% objemu zasobnika- zaokruhli hore) a mas vec vyriesenu. Pre vodara zalezitost cca na hodinku. Potrebujes dve veci: redukcny ventil -> urcite + doporucujem aj expanzku.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@majo911 ak pri ohreve tlakuje potrubie v celom byte, nemáte tam expanzku. A určite ju treba namontovať! Na vstup dať redukčný ventil. 4 bary, ako píše kolega, je aj moc. Ja mám v celom dome 2,5bar. Plne postačuje.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 10 mesiacoch
@majo911 Skus povolit a naspäť dotiahnuť prírubu. Bacha na vodu a elektinu zapojenu radsej si odfot a poodpajaj.Toto som spravil ja a problém sa vytratil. Ale ako pisem len pootočit maticu adi milimenter a nadpat dotiahnuť.To nemusi byť tvoj problém. Ja som mal tento problem bolo to adi stuha dotiahnute od výroby.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?