Tepelne cerpadlo voda/voda verzus voda/vzduch

Ahoj ma niekto z vas realne skusenosti a vie mi poradit?? zvazujem Tepelne cerpadlo..len sa neviem rozhodnut pre moznost bud voda/voda alebo voda/vzduch vie mi niekto poradit?? DAKUJEM PS: chcel by som zaroven TC pouzivat aj na chladenie domu
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
@pluvko a co tak zem voda :) ?
Odpovedať
@majkoj vyhody nevyhody??
Odpovedať
Profilova fotka
@pluvko vyhody: stabilnejsi vykon, vyssia efektivita a moznost pasivne chladit ako pri vzduch voda, nizsie riziko, ze "dojde voda" ako pri voda voda, niekedy lacnejsi kolektor ako 2 studne, zalezi od lokality. Nevyhody: trochu vyssia investicia ako pri vzduchu, trochu nizsia efektivita ako pri vode a potrebujes vhodny pozemok.
Odpovedať
@pluvko mio23 Konecne niekto pise, ze pasivny dom neni o drahej technologii a tepelnom cerpadle. Vacsina projektantov/architektov je hlupucka a diery/nedostatky svojho myslenia place cerpadlami.. "Chytrý pasivní dům je postaven tak, abychom vyloučili zbytečné technologie. A to nic nestojí, tak by měl uvažovat každý architekt automaticky – chytrá orientace stavby za sluníčkem, její umístění na pozemku a kompaktní tvar."
Odpovedať
Profilova fotka
@duzu standartne kecy :), to plati v podstate pre jeden konkretny typ domu. Moj barak v pasivnej variante bude drahsi ako ako s TC a aj tak bude mat vyssiu potrebu energie.
Odpovedať
@majkoj pluvko este tusim nema tusim ani pozemok. Nevsimol si si ze zaklada temu kazdy den ohladom niecoho?
Odpovedať
@matoztt dobry postrech..pozemok uz mam skor sa pytam na rozne varianty pretoze mam mensie komplikacie s tym pozemkom.. dom uz je na pozemku dokonca aj navrhnuty, lebo ked si vsimnes jednu moju temu, mam problem so starostom ktory mi nehce dat SP koli kolaudacii cesty a jej kontur...tak hladam vhodnu alternativu lebo ma tlaci cas..preto rozhadzujem viac sieti naraz co sa tyka pozemku tak budem mat iba vchod do domu ,technicku miestnost a hostovsku izbu otocenu na sever..detske izby a obyvacka bude postavena z vychodu na zapad, teresa na juhu...myslim ze lepsie sa to spravit nedalo...pozemok je slnecny..ziadny strom, dom, hora nic coby vadilo svetlu cely den prazit nan..myslim ze idealnejsii pozemok uz nieje... :) ci je?
Odpovedať
@majkojkedze urcite budem kopat studnu lebo v lokalite kde chcem stavat dom je spodna voda na urovni 6 metrov a studna v hlbke 20 metrov ma lepsiu vodu ako lucka ( po testoch ) pramen je velky silny a vydatny.. tak preto som rozmyslas o variante voda/voda lebo voda/vzduch... Kedze stat dava dotaciu na TC tak ja osobne pocitam ze len do instalacie TP ( myslim celok, aj kupa telesa,aj instralacia proste komplet napojenie na podlahovku spustenia a zauceniue ) mam pripravených cca 7000-8000 EUR ( s tym ze pri 11KW mi stat vrati za kazdy KW 370 EUR max do 8 KW ) cize ked pocitam spravne cca 3500 mi vrati..a to mam este vybavenu celkom dobru cenu na Daikin arenu...neviem mozno ma chcel niekto oblbnut, nastudoval som si kolko sa dalo..ale poradit si necham urcite.. Mne sa len nepaci kde ludia namiesto rad len osocuju a ukazuju aky su ostatny nevzdelani a hlupi :( Co myslis?? dobra volba pri mojom predpoklade na byvanie?? presne pocty este neviem ale pocital som len tak narychlo ze moj dom pri mojej spotrebe a podobnom by potreboval zasobnik na 250 l vody a vykon 11kw + 3kw pomocny
Odpovedať
@pluvko V pripade, ze mas dost a dobru spodnu vodu nerozmyslaj o inom, jedine zeby ti vzduch/voda vychadzal o dost lacnejsie ako sucet rozdielu nakladov na prevadzku pocas odhadovanej doby zivotnosti a zaroven by ti nevadil hluk vonkajsej jednotky. Tych 7000,- ratas uz po odratani dotacie dufam, to je realne. U mna to bolo 8400,/ za Mastertherm (komplet aj s dvoma studnami), Wamak vychadzal este o 1200 menej.
Odpovedať
@majkoj ty si predca svoje nebudeš haniť, sám si priznal , že ho máš skôr ako hoby na techniku
Odpovedať
Profilova fotka
@duzu neplet hrusky s jablkami :). Ja som povedal, ze moje TC bude pravdepodobne na hranici navratnosti oproti elektro kotlu. To je ale nieco uplne ine ako investicie na dosihanutie pasivneho domu, ktory tu hypujes :)
Odpovedať
Profilova fotka
@pluvko pozor, studna na vodu a studna na TC su dve rozne veci. Studna na TC musi mat kontinualnu vydatnost podla vykonu 1-2000l/h a to za kazdych okolnosti. A musis mat dve. Ku mne prisli pani a vyhlasili, ze na ten prietok musim vrtat 2x30m. A to mas hned investiciu okolo 3000€ .
Odpovedať
Článok sa načítava...
@majkoj to ano musim si nechat spravi CP ktore sa mi oplati viac.. TC davam preto ze su nizsie prevadzkove naklady, aj ked investicne vyssie.. Elektricky kotol je podla mna zraz energie a penazi.. ja pocitam tak ze pri TC das 50 EURO na mesiac za ELE a pri elektrickom das 200 za ELE..mylim sa?? alebo aka je navratnost takej investicie do TC?
Odpovedať
@mareklin Vies co ,ani neviem..naposledy som sa bavil s chlapikom ktory nam to chce predat a vravel ze 8000 minus príspevok od statu..takze pocitam 6000- 7000 investicia moja.. ked si vezmem plyn kde plynovy kotol ten lepsi stoji cca 2000 len kotol plus nadoba, pripojka okolo 1500 eur, potiahnutie plynu a cena plynu ktora rastie a je zavisla od geopolitických kecov dostavam sa na sumu okolo 5 000 eur... pritom TC pri cene 7000 euro sa mi zda lepsia varianta.. alebo co by si poradil ked moznost plynu nemam???mam len 3 moznosti TC, elektrobojler, solar, alebo pelety.... dolezite pre mna su nizke prevadzkove naklady... a navratnost invensticie do cca 7-8 rokov
Odpovedať
Profilova fotka
@pluvko nuz cim lepsi dom, tym je TC nenavratnejsie :). Mna kurenie s TC stoji rocne 100€. Ale pokial nemas plyn, alebo je jeho zavedenie drahe, tak je to podla alternativa, kedze cisto elektrika casto neprejde cez primarnu energiu.
Odpovedať
@majkoj Tak plyn by som musel tahat cca 200 metrov sam, k tomu projetky, plynovy kotol, pripojka, dokumenty, akumulacna nadoba + prevadzkove naklady.. ja som odkjakziva chcel TC..dovod..nizke prevazdkove naklady...vies ze investicne su vyysie ale co usetrim pri stavbe viem dat tam..ked uz budem byvat tak pre mna budu dolezite prevadzkove naklady ( a tymi 100 eurami si ma potesil :) ) alternativa pri elektrokotly su podla mna vysoke prevadzkove naklady a stale drahsia elektrina, co sa tyka peliet, je to spinava praca a treba casto cstiti, rubat alebo kupovat a podobne..cenovo mozno zaujimavo ale nie na prevadzku..a solar..co ja viem?? je to skoro rovnake podla man ak oTC..co myslis?
Odpovedať
Profilova fotka
@pluvko peletky su z roka na rok drahsie, kotol nestoji ovela menej ako TC a hlavne potrebujes miesto na zasobnik. Solar na kurenie u nas je scifi :)
Odpovedať
@majkoj Ak spravne chapem, zem-voda je oproti vzduch-voda drahsie iba o kolektor. Je to jedina vec, ktorou sa odlisuje? Co ten kolektor vlastne (financne) obnasa, je to iba PE hadica rozprestrena v zemi + cerpadlo?
Odpovedať
@pluvko Nemas moc prehlad, na plyn netreba ziadnu akumulacnu, 200€R mesacne sa dnes platit asi ani neda. Vsak ak mas projekt na dom vidis ake mas poziadavky na energie - da sa vyratat cca spotreba, dnes su domy velmi "usporne" aj pri elektrike by si pri beznom bungalove nemal dat za kurenie moc cez 50€
Odpovedať
Profilova fotka
@rillwen nuz v realite by malo byt zem voda bez kolektora lacnejsie, pretoze nema vymenik, ventilator ci zlozitejsi expanzny ventil. A ano, kolektor je v podstate zakopana pe hadica :) http://www.modrastrecha.sk/blog/majko...
Odpovedať
@majkoj Co som narychlo vygooglil nejake cenniky, tak vo vsetkych je TC zem-voda drahsie nez vzduch-voda. Co je na tom teda take drahe? 200 metrov hdpe trubky stoji max 200 eur vratane kadejakych spojok a chraniciek a kazdy stavebnik si ju dokaze ulozit do zeme..
Odpovedať
Profilova fotka
@rillwen to je otazka na vyrobcov :) Ja na to nevidim dovod.
Odpovedať
@majkoj neobhajujem ani jeden, nie som predajca toho , či onoho, len porovnávam , čo je jednoduchšie, pre mňa je akákoľvek technika na pohon kurvítko naviac a snažím sa jej vyhnúť,vo výp. technike všetke zariadenia na pohon nákladné a poruchové, o 10 r. môže byť úplne iný výhodnejší systém ako dnešné TČ a to sa za 10r. nesplatí pri úspornom dome a pri dnešnom spôsobe rozdeľovania dotácii ich dostane máloktorý šťastlivec
Odpovedať
@majkoj ja len pre upresnenie ked pises ze voda/voda nema vymennik a ventilator tak ma vodny vymennik namesto vzduchoveho a obehove cerpadlo namiesto ventilatora😉 a co sa tyka exp. ventilu tak aj voda/voda moze mat kludne elektonicky a nie termodynamicky. to skor zalezi od vyrobcu zariadenia😉
Odpovedať
Profilova fotka
@mirecr ano to sedi, asi som to nepopisal presne. Nie je tam drahy vzduchovy, ale klasicky vymenik. V mojom konkretne primarne cerpadlo nie je, je externe. Samozrejme daleko lacnejsie ako ten ventilator. Epanzny moze samozrejne byt aj elektronicky, ale to je uz viac menej frajerina, kdezto pri vzduchu vzhladom na rozsah primarneho media takmer nutnost.
Odpovedať
@pluvko mýliš sa, mam dom na elektrinu a platím 80 EUR mesačne komplet a kurim elektrokotlom za 600 EUR. Dom bungalov 100 m, Samorin. Mne by sa TC neoplatilo. Keď boli mrazí - 20 v januári tak som mal spotrebu 170 EUR za mesiac, ale teraz mam 18 EUR.
Odpovedať
@majkoj pozor na chladenie so zemnym kolektorom!
Odpovedať
Profilova fotka
@gkrivanek preco ? :)
Odpovedať
@pluvko Pri nedostupnosti plynu by som volil medzi elektrokotlom a TC, v zavislosti na potrebe domu, investovat do (draheho) TC ak budes mat maly dom a nizke straty je nezmysel, pri velkom dome aj z nizkymi stratami je to uz o inom. Vychadzaj z toho, potom si vies preratat aj navratnosti porovnanim. Ak pocitas tych 7000, je to realne ano pri V/V, u mna to bolo viac, lebo som siahol po drahsom invertore s vyssou ucinnostou.
Odpovedať
@majkoj chladenie zemným kolektorom je v letných mesiacoch obmedzené a to v prípade ked sa naakumuluje teplota v zemi spatne z domu. akurát robím stavbu kde bolo navrhnute TC zem voda . so zemným kolektorom 400m2 lenže šlo aj stropné chladenie kde sa nedala garantovať schopnosť 100% vychladenia budovy zemným kolektorom.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?