Tepelná čerpadlo HYUNDAI SUPREME AIO HPSA 8KW 190L R32 1X230V

Dobrý deň mate prosim vas niekto skusenosti s konkretne s týmto tepelným čerpadlom značky HYUNDAI SUPREME AIO HPSA 8KW 190L R32 1X230V rozmýšlam o jeho kupe do novostavby s rozlohou 150m2. Dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
TS je aka?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od lukstav:

Dobrý deň mate prosim vas niekto skusenosti s kon…
@lukstav Cena nijako okúzľujúca. Neviem ako budeš riešiť servis, prípadné poruchy. Hyundai není etablovaný na našom trhu, je to skôr exotika a teda z toho plynú aj isté obavy. Totiž, tie rozšírené značky robia aj školenia pre montážnikov, teda je predpoklad na dobrý návrh a montáž a potom aj následná podpora zo strany výrobcu. Čo sa môže pokaziť, to sa pokazí. Len ide o to, či náhradný diel zoženieš a ešte otázka, že za ako dlhú dobu. Byť v zime mesiac, dva bez kúrenia není zrovna pekná predstava, zrovna tak kedykoľvek bez TÚV (aj keď je možnosť záložného ohrevu). Takže si to zváž, že prečo na tým TC uvažuješ.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od lukstav:

Dobrý deň mate prosim vas niekto skusenosti s kon…
@lukstav prečo 8 kW?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od blacksr:

@lukstav prečo 8 kW?
A preco nie ?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od lukstav:

A preco nie ?
@lukstav No lebo skúsenosť s daným TČ vo Vašom prípade nemusí byť dobrá... hoci ja Vám napíšem, že mám dobrú skúsenosť, v dome so stratou 9 kW.
Odpovedať
Zvážil by som okrem iných aj nasledujúce dva faktory: Blízkosť firmy, ktorá pomôže s nastavením, prípadne ho príde 24.12. opraviť ak zrovna vtedy spadne do chyby a prestane kúriť Či je hluk vonkajšej jednotky najvyššom výkone prijateľný
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od blacksr:

@lukstav No lebo skúsenosť s daným TČ vo Vašom pr…
@blacksr no dával som si robiť projekt a tento typ TČ mi tam naprojektovali preto zháňam niekoho kto reálne to cerpadlo používa láka ma na tom ze ma v sebe už aj zásobník a nezaberie veľa miesta v technickej miestnosti a mam možnosť ho kúpiť za pre mňa priaznivú cenu taktiež servis a aj náhradné diely mam k dispozícii
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od lukstav:

A preco nie ?
@lukstav Lebo Jarka ti chce napísať, že tých 8kW máš do tej novostavby pravdepodobne veľa (alebo málo?). Máš projekt, teda aké TS máš vypočítané? Ale nepíšeš nič ani o podlahovke, či radiátoroch atď... Ja som není zástancom tých bední "všetko v jednom". Je to dosť limitujúce, nedá sa to dobre prispôsobiť konkrétnym požiadavkám. Tém o TC je tu dosť, odporúčam si najskôr prečítať a potom snáď pochopíš súvislosti, čo ti pomôže v rozhodovaní.
Odpovedať
Profilova fotka
@lukstav chcel by som vidiet ten "vypocet" a projekt. Bedna all-in-one je zle riesenie, je to hlucne (a to v interieri, s cim nic nespravis). Kupit si 8kw cerpadlo, ak ma dom TS 3-4kw pri 0C znamena, ze bude v kuse cyklovat a nic s tym nespravis.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mgx:

@lukstav chcel by som vidiet ten "vypocet" a proj…
@mgx No ja takúto bedňu mám - konkrétne Daikin Altherma 3 RF a po úprave rýchlosti obehového čerpadla o tom že jednotka pracuje ani neviem. Je v technickej miestnosti, dvere do nej sú ale väčšinou otvorené a vonku nepočuť nič. Z akého dôvodu by to malo byť hlučnejšie ako riešenie kde čerpadlo a výmenník je v jednej skrinke a nádrž na TUV je vedľa nej? Mne to takto zaberá 1/2 až 1/3 miesta oproti stavu so samostatnou nádržou. Vyzerá to aj elegantnejšie.
Odpovedať
Profilova fotka
@bigtoudy moj koment sa tykal konkretne len riesenia allinone Hyundai, rovnaky problem ma aj cesky MasterTherm. Pripadne riesenia monoblok, kde je cerpadlo vonku. Napr. vyhoda samostatnej nadrze je, ze ak o 10-20 rokov skonci (podla tvrdosti vody a starostlivosti o nu), vymenite ju. Vy vymenite cele cerpadlo, lebo diel po 10 rokoch samozrejme nezozeniete. . A to ze ste museli laborovat s cerpadlom znaci, ze na bezne nastavenie to huci. Ak by ste mali 2 poschodovy dom, mate smolu (alebo si musite kupit ine silnejsie cerpadlo, ktore uz bude mimo hydroboxu). Design je pekna vec, ale ked pride na opravu/vymenu/udrzbu, je lepsie vacsinou per-partes kotolna, aj ked to vyzera ako v strojovni na Titaniku. Ale beriem, ze ak mam maly pekny dom je krajsia jedna bedna ako spletenec rur a ventilov.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mgx:

@bigtoudy moj koment sa tykal konkretne len riese…
@mgx Aha rozumiem. Čo sa týka môjho TČ tak Daikin tam dáva nerezovú nádrž, tak snáď mi to vydrží tých 20 rokov (v rodičovskom dome obyčajná oceľová nádrž vydržala 40 rokov). Dám o 20 rokov vedieť. Po 20 rokoch by som asi to čerpadlo menil tak či tak už len kvôli morálnemu zastaraniu. Pre info k obehovému čerpadlu - mám dvojpodlažný dom a bez problémov fičím na integrovanom obehovom čerpadle. Ono dôležité je aby sa pri TČ nepoddimenzovali rúrky do výmenníkov (ja mám 35mm). Hučalo to, lebo realizačná firma išla asi na istotu (alebo toto vôbec neriešia) a nastavila 2-násobný maximálny prietok aký je potrebný. Toto ale nebola chyba samotného TČ ale jeho nastavenia.
Odpovedať
Článok sa načítava...

Odpoveď na príspevok od mgx:

@lukstav chcel by som vidiet ten "vypocet" a proj…
@mgx "Pripadne riesenia monoblok, kde je cerpadlo vonku." Monoblok hlucny? No asi ak nejaky srot z aliexpressu :) Ja mam ten Samsung HTQ 8KW ved vies, a to je tak tiche ze ho vonku ani nepocut. Takze ono monoblock nebude problem. Ale suhlasim s tym ze zasobnik vody integrovany s ovladacou jednotkou neni velmi dobre riesenie, ale ani nie tak z hladiska hlucnosti (ako seriozne co tam ma byt hlucne? vymenik ?) ale koli tomu, ze ked sa to poserie tak ide do kelu aj zasobnik. Zase vyhoda ze to zabera menej miesta aj ked fakt je, ze kontrolna jednotka pre monoblok je miniaturna. "Kupit si 8kw cerpadlo, ak ma dom TS 3-4kw pri 0C znamena, ze bude v kuse cyklovat a nic s tym nespravis." Mno, nebude ked to dobre nastavis. Zalezi od cerpadla samozrejme. Mne vie ist az na nejake spodne 2KW pri prikone okolo 600-700W. Ked je teplejsie tak to cyklovalo jak blazon vo water outlet mode ked nebol pripojeny termostat. Kupil som externy a je to v klude. Ked je 10C zapne ho par krat za den, dal som vyssiu teplotu vody koli ucinnosti a je to OK. Od nejakych +3C a menej idem cisto ekvitermika a bezi 24/7. Cize v tomto ja som s tym OK aj ked mozno 6KW by bolo lepsie ak by vedelo modulovat povedzme do 1.5 - 1KW. Ale co ked zas pride doba ladova ? :) @bigtoudy no tak to ja zase mam opacny problem, mne zas firma dala slabe cerpadlo (dali na 120m2 co na tom ze dom ma 2 podlazia a 160m2) a este spravila par konstrukcnych chyb takze max. prietok mam ledva 16 l/m co je hodne malo. Musi byt aspon 25 l/m inak bude problem v mrazoch. Maju to prijst spravit, ale davaju si nacas. Keby som ja takto robil tak neviem... Idealne je ked je naistalovane PWM cerpadlo ak to HP podporuje a potom si to riadi presne ako potrebuje.
Odpovedať
Profilova fotka
@dzankamizu zle som to sformuloval (moja chyba), monoblok je z pohladu hluku fajn (pre vnutro), horsie uz je to z pohladu externych uzivatelov (hlavne ak to orientujem ako slovaci zvyknu=na mikropozemku 200m2 najlepsie susedovi rovno ku spalni). Ku predimenzovaniu, to co popisujes je samozrejme pravda, ale ma to jeden hacik = SCOP. Nie vsak hausnumero z displeya, ale odcitany certifikovanym kalorimetrom (napr. MultiCal) a MID elektromerom. Cyklujuce cerpadlo skacka medzi SCOP 2.0 a 3.0 a dobre navrhnute cerpadlo, aj ked nepokryva 100% TS nema problem s SCOP 4.0-5.0. A situacia ze bude na SK ladovy alebo arkticky den? Ani v Tatrach to uz nie je to co byvalo, nevraviac o zvysku SK. A doba ladova pocas zivotnosti TC urcite nepride. Aj keby prisla, si bez prudu takze klepat kosu budes aj tak :)
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od dzankamizu:

@mgx "Pripadne riesenia monoblok, kde je cerpad…
@dzankamizu Možno o tých 15 rokov budem múdrejší ale stále celkom nerozumiem tej zášti proti integrovanému riešeniu. Ako čo sa tam má pokašlať aby sa to celé muselo vymeniť? Jedine že by teoreticky praskla nádrž. Alebo sa zanesie vodným kameňom (u mňa nie, mám úpravu vody). Odíde základová doska? To vie aj v neitegrovanom riešení - vymení sa. Odíde výmenník alebo obehové čerpadlo? Odmontuje sa a pripojí nové. Ostávajú tam už len ventily a filtre + rúrky a to tiež nevidím problém. Asistoval som technikovi pri čistení v rámci pravidelnej prehliadky a neni to tam zase až tak natlačené na seba a prístup je tam dobrý. K čerpadlu: pri Daikine čo mám je podľa technika minimálny prietok kvôli odmrazovaniu 12l/s. Neskúšal som tento prietok, z vlastnej skúsenosti ale viem že pri 10l/s to odmrazovať nezvláda (vlani kvôli snehu boli výpadky elektriny a 1 fáza čo poháňala obehovku išla len na 120 voltov). Inak môj dom je tiež 160m2, poschodový a originál čerpadlo zabudované v jednotke dáva 25l/s a to už bolo v nastaveniach priškrtené. Náhodou vaše čerpadlo nemá tiež nastavený nižší prietok?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mgx:

@dzankamizu zle som to sformuloval (moja chyba), …
@mgx to ano, ale nemyslim, ze tam je nejaky extra rozdiel v hlucnosti vonkajsich jednotiek. Kompresor a ventilator/y mas tak ci tak vonku vzdy cize to mas prast jak uhod. Ta vonkajsia u splitu je mensia, ale nic to nemeni na fakte ze to huci rovnako, ak nie este viaces. Malo matrosu, vela hluku. Plus ta vnutorna jednotka u splitu je samozrejme hlucnejsia. Ale ako vravim, zalezi co tam clovek da. Ja som chcel co najtichsiu prave preto, aby som neotravoval susedov. Samozrejme to otravuje aj mna ked mi nieco huci pri dome. Predtym som mal 2 klimy splitove jednu hore a jednu dole (2x5KW) a tie hucali ovela, ovela viac. Toto prakticky nepcut. Ved sa dojdi pozriet, este ale stale cakam na tych majstrov :) Priamo zo Samsungu to ma prist niekto pozriet, aj ked neviem naco kedze je to uplne jasne co je tam zle. S tym COP mas pravdu, ten display je uplne nepouzitelny, to take somariny ukazuje ze az. Doslova bludy. Napr. pondelok mi ukazovala ze cerpadlo bezalo 1.5h... neviem kde na to prislo lebo podla watmetra islo aspon 6 hodi. Neda sa tomu verit, budem muset kupit nejaky emonHP aj s heatmetrom a vsetkym okolo. Takze monoblokov sa urcite nebat a ja to dokonca preferujem. Naco zbytocne tahat chladivo dovnutra. Vsetko to je v jednej velkej kasni vonku a hotovo. Pokazi sa za 15 rokov, vymenis a ides dalej. @bigtoudy pravda, nema sa tam velmi co pokazit a tu nadrz budes muset menit casom tak ci tak asi tazke to je skoro jedno. Ja by som si to tiez tak dal keby mam peknu technicku miestost. Ale ja to mam v pivnici a tam mi je fuk ako to vyzera :) Vyhoda je, ze si tam das nadrz aku chces a vacsinou je to lacnejsie ako tie kombi riesenia. Na tu althermu som pozeral, ale bola brutalne draha. Myslim ze cez 10K za to pytali. Ja mam za dakych 5.5K plus ta nadrz bude tak 1000 eur. Uz len aby to cerpadlo tych 15 rokov aj vydrzalo, toho sa trochu obavam aj u mna, lebo papier je jedna vec a realita druha. U mojej pisu minimalne 7 l/s, neviem ci koli odmrazovaniu ale tak pisu. Ja mam PWM vodne cerpadlo externe, samotne tepelne cerpadlo vobec nema vodne cerpadlo. Takze si to reguluje same, ale o co som videl casto ma poziadavku 100% vykonu a ide na 16 l/m a tepeko by chcelo viac ale nevyda. V manuale pisu ze to co mi dali je do 120m2 a H 4m. Takze nechapem. Plus na hlavnej rure co je 28mm dali TF filter, ktory ma DIN20 ventily takze tam sa krasne ucinne zredukuje prietok a tym padom ta 28mm rura straca vyznam. Jako naozaj neviem, ale toto mi nepride ako profi robota, ved instalater musi vediet ze ked da na 28mm ruru 20mm ventil tak to zabije prietok. To ako ked na 3-prudovej dialnici, zavru jeden pruh pri rovnakom pocte aut. No co sa asi stane.
Odpovedať
Otázka na tých, ktorí majú niečo za sebou s monoblokovými TĆ. Ako je to s ochranou proti zamrznutiu kúrenárskej vody v rúrkach? Riešili ste to nejako elektrickým odporovým káblom na potrubí alebo to netreba? Či máte nemrznúcu zmes a vo vnútri v strojovni nejaký výmenník?
Odpovedať
vsetko zavisi od tvojich tepelnych strat v dome a tisic dalsich faktorov, na ktore treba prihliadat. to, ze niekomu dane tepelne cerpadlo vyhovuje, neznamena, ze bude aj inemu.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od dzankamizu:

@mgx to ano, ale nemyslim, ze tam je nejaky extra…
@dzankamizu Tak ale tu potom ako píšete máme páchateľa. Čerpadlo samotné je tu možno v tom celom nevinne, dalo by aj cez 20l/s a viac, ale škrtí to blbo spravený rozvod. Podobne ako v tomto videu: https://www.youtube.com/watch?v=Gn9hu...
Odpovedať
@toky1 normalne mam za cerpadlom nainstalovane 2 protimrazove ventily. Ak teplota vody klesne pod nejake 3C tak sa voda cez tie ventily vypusti a cerpadlo nezamrzne. Nevyhoda akurat to ze musis potom napustit system, ale tak este som to netestoval a asi ani nebudem :) Ta alektrina by musela vypadnut na dlhu dobu aby to takto kleslo. @bigtoudy ano, presne tak aj ked oni dali dobru ruru, len problem je ten TF Filter. Pisu tam ze je to 1" a daku k tomu DIN20 ventily, to mi hlava vazne nebere. Takze bud vymenia ventily a uvidime co to spravi, alebo ho daju cely prec a nainstaluju len klasicky vodarensky filter - taky ten Y-kus. Dalsia vec je, ze to cerpadlo je urcite slabe. Dali tam 25-40 co je do 120m2. Vyrobca predpisuje az 25-95 co sa mi zase zda zbytocne vela uz. Ale minimalne ta 25-60 ka tam musi byt. Ono je dobre ked pri starte toci tu vodu rychlo. Plus namontovali zle flow meter, to tiez moze skreslovat. Ma byt minimalne 25cm od ohybu a dali ho len 10c...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od bigtoudy:

@dzankamizu Tak ale tu potom ako píšete máme pách…
@bigtoudy používaš zle hodnoty namiesto 20l/s má byť správne 20l/min
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od marko337:

@bigtoudy používaš zle hodnoty namiesto 20l/s má …
@marko337 ano, moja chyba
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?