Teplovodný alebo teplovzdušný krb???

Zakladám túto tému lebo nikde som nenašla čo potrebujem vedieť. A to je vaše skúsenosti s oboma typmi krbov. Neviem sa rozhodnúť, ktorý kúpiť a už mi to dosť súri. Okrem krbu je v dome tepelné čerpadlo. Krb beriem skôr ako okrasu ale musíme ho už dať lebo sa s ním počítalo v projekte aj pri energetickom certifikáte a máme preň vyhradené miesto. Prosím teda o nejaké rady ľudí čo sa v tom vyznajú. Idem ho síce dnes vyberať s kurenárom ale ten raz povie tak raz tak... keď som bola v inej predajni odišla som akurát s brožúrami a všetko čo je najdrahšie je najlepšie :D samozrejme... Ďakujem.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od chilim:

Zakladám túto tému lebo nikde som nenašla čo potr…
@chilim ak "skôr ako okrasu" určite nie teplovodný. (vyberjte čo NAJMENŠÍ výkon a podľa možnosti čo najvačšiu akumuláciu).
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od eagleowl:

@chilim ak "skôr ako okrasu" určite nie teplovodn…
@eagleowl prečo? Keby mám teplovodný tak už rovno zohrieva aj vodu, nie?
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od chilim:

@eagleowl prečo? Keby mám teplovodný tak už rovno…
@chilim a koľko bude stáť také kombinovanie naviac a že v budúcnosti bude vyžadovať servis to Vám neprekáža ?....a koľko to tej vody zohreje keď to má byť na okrasu ?...
Odpovedať
A nejaký akumulačný krb by nebol vhodnejší? Ak je určený skôr na okrasu tak ho zrejme neplánujete nejako častou používať a preto neviem či má nejaký extra zmysel ho napájať na systém teplovodného ÚK.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od toky1:

A nejaký akumulačný krb by nebol vhodnejší? Ak je…
@toky1 myslela som to tak, že keď už ten krb bude tak nech okrem ohrievania vzduchu ohreje aj vodu ak sa v ňom zakúri... pokiaľ sa jedná o peniaze, že ten teplovodný je o niečo drahší tak to nehrá až tak rolu. Skôr ma zaujímali skúsenosti ľudí čo majú tento teplovodný či reálne majú z neho aj nejaký úžitok, či je nejaká zložitá údržba okolo toho a podobne. Väčšinu roka som doma sama preto nechcem nič zložité, čo sa týka dreva to je najmenej toho máme vždy dostatok aj od peletového kotla som upustila len skrz to, že nebudem sa sama naťahovať s vrecami peliet a čistiť kotol každú chvíľu preto to tepelko... ten krb musíme mať kvôli kolaudácií a potrebujem ho čo najskôr kúpiť- tak nech nekúpim niečo čo bude zlé. Mám z toho už hrču v krku...lebo každý ma iný názor a preto som napísala aj sem či niekto poradí z vlastnej skúsenosti :)
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od chilim:

@toky1 myslela som to tak, že keď už ten krb bude…
@chilim Tak ja teplovzdušný krb mám. A tiež ho využívam primárne na parádu, fajn atmošku vie navodiť. S teplovodným nemám žiadnu skúsenosť takže porovnať neviem. Myslím že teplovodný krb by mal byť napojený na vodu pre dochladzovací okruh, na odpad pre prepad od neho plus musí byť samozrejme napojený na UK, myslím že by systém ako taký potom potreboval akumulačnú nádobu - to všetko komplikuje celý UK systém a asi to je náročnejšie na dispozičné riešenie stavby.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od chilim:

@toky1 myslela som to tak, že keď už ten krb bude…
@chilim dokúp len nejaké lacnejšie kachle, aby si vôbec skolaoadovala na občasné zakúrenie stačí, ak by si chcela tak i ohrievať vodu systém oveľa zložitejší,drahší, sú rôzne typy ktoré majú rôzny pomer výkonu do vody či vzduchu , nájdu sa takí ktorí tak šetria ale musia tak kúriť viac aby sa investícia vôbec oplatila
Odpovedať
my mame teplovodny, kurime nim 5. sezonu. mame aj plynovy kotol, bungalov. ziadne teplo sa nevyrovna teplu z dreva, pocit je to urcite ovela ovela prijemnejsi take to teplo z ohna. ako pisete, s drevom problem nie je (vacsinou teda ludia nemaju krb lebo vnimaju drevo ako ostaru) tak za nas jednoznacne odporucam teplovodny. ked uz sa v krbe kuri, tepla podlaha a horuca voda z kohutika je prijemny bonus predsa :) my sme ho zhanali dlhsie, aby splnal parametre a bol teplovodny, plus dve strany skla. a ak by sme stavali znova, jednoznacne by sme volili toto opat.
Odpovedať
Profilova fotka
@chilim ak chces len vyriesit uradneho simla, lacne kachle (teplovzdusne). Pripadne urobit upravu energocertifikatu tak, aby sa krb instalovat vobec nemusel teplovodny krb ma uplne iny tepelny spad ako kurenie s TC, potrebujes bud AN alebo kopec bizuterie naokolo. Z obyvacky sa stane kotolna, alebo mas vsetko v technickej miestnosti. Ak tym neplanujes kurit, vyhodene peniaze. Ak teplovzdusna vlozka, tak s co najmensim vykonom.
Odpovedať
Chcem poďakovať za vaše názory a postrehy- rozhodla som sa pre teplovzdušný nech si zbytočne nekomplikujem život :) takto budem mať jedno nezávislé kúrenie v dome.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od chilim:

Zakladám túto tému lebo nikde som nenašla čo potr…
@chilim Za mňa s 10 ročnýmí skúsenosťami teplovzdušné s akumuláciou. Krb je pekný ale spraviť v obývačky kotolňu je blbosť. Skúsenosť z poslednej zimy keď sme boli 2,5 dňa bez elektriky aj mňa donútili uvažovať o výmene teplovodného krbu za teplovzdušný.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od chilim:

Zakladám túto tému lebo nikde som nenašla čo potr…
@chilim Prvá vec, ktorú by som odporučil, je preskúmať Vaše preferencie a potreby. Ak je krb pre vás skôr estetickým doplnkom a máte už tepelné čerpadlo, ktoré zabezpečuje hlavnú funkciu vykurovania, môžete sa sústrediť na estetické a dizajnové aspekty krbu. Neriadte sa podľa informácií, že najdrahší je najlepší. Teplovodný krb odporúčam Tím, ktorý krb chcú využívať na primárne vykurovanie. Ak ju chcete používať len občas, radšej kúpte akumulačný krb. Neviem aký vykurovací system máte. Ak máte tepelné čerpadlo s AN, ktorú TČ vykuruje na 70stupňov tak po zohriatí krbu, elektronika vložky hneď začne škrtiť výkon krbu, nakoľko AN je zohriatá a krb nemá kam odovzdávať vyprodukované teplo. Tým máte aj po atmosfére, s ktorým Vás krb dokáže obdarovať. Preto teplovodný krb buď má byť primárnym zdrojom, alebo má mať vlastnú AN. Nehovoriac o tom, že ak elektronika zaškrtí prívod vzduchu rýchlejšie sa Vám začne čierniť sklo. Ak máte takto postavený vykurovací system, určite si vyberte akumulačný krb. S takým krbom máte istotu vo vykurovaní aj v prípade výpadku elektriny a tiež si môžete užívať teplo a atmosféru krbu aj v prípade ak v AN máte 70 stupňov. Ak by ste potrebovali ďalšie rady, pošlite mi Váš kontakt rád poradím. Ja sa radšej riadim tým, že zákazníkom odporúčam to, čo je pre nich dobré a nie to čo je najdrahšie.
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?