Mokre flaky na komine

Dobry den, Mam nasledujuci problem. Mam nezateplene podkrovie ktorym prechadza komin Schiedel. Vzdy ked poklesnu teploty k nule a nizsie sa na komine zacnu vytvarat mokre flaky vid foto, akoby na hranach tych tvarnic. Predpokladam ze je to kondenz. Ked zakurim v krbe ale musim poriadna flaky dole zacnu miznut , ale nezmiznu uplne. Hore pri streche flaky nezmiznu nikdy. Cim to moze byt sposobene? Nemala by izolacia v komine zabezpecovat aby z komina neprenikal kondenz na povrch? Len doplnim ze v lete je vsetko suche, cize nespravne zaizolovana strecha by nemala byt, jedine ze by to pri tych vysokych teplotach v lete aj hned vyschlo. Rozmyslal som dat na cely komin nobasil, je to dobry napad? Nebude vlhko pod nim ? Nebude ta vlhkost skodit tvarniciam? Dakujem za rady
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od ferdoberdo:

Dobry den, Mam nasledujuci problem. Mam nezatepl…
@ferdoberdo Dobry podvecer. K uvedenemu dochadza vtedy, ked teplota tepleho a vlhkeho vzduchu v zadnom odvetrani komina (predpokladam, ze mate STABIL alebo UNI Advanced - kominy so zadnym odvetranim) podkroci rosny bod. Preto sa vyskytuje v studenom obdobi. Teda to nie je vlhkost z kominoveho prieduchu. Riesenim bude zateplit komin mineralnou vlnou, hrubky 50 mm. Po celej ochladzovanej vyske komina, teda na povale a samozrejme aj nad strechou. Ked komin zateplite, ku kondenzacii nebude dochadzat, teda nebude komin pod izolaciou vlhnut ako vam vlhne teraz.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od schiedel_maros_plsko:

@ferdoberdo Dobry podvecer. K uvedenemu dochadza…
@schiedel_maros_plsko Dakujem za odpoved. Ano je to Schiedel STABIL. Este otazka ako vyriesit ten detail hore pod strechou, kedze tam je medzera medzi kominom a latami prave 5 cm.? Norma hovori o 5 cm odstupe. Viem ze Nobasil splna normy, ale bude to ok ak sa bude nobasil dotykat drevenej konstrukcie ? Alebo ten kusok nezateplit ?
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od ferdoberdo:

@schiedel_maros_plsko Dakujem za odpoved. Ano je…
@ferdoberdo Ako vyrobca deklarujeme bezpecnu odstupovu vzdialenost od vonkajsieho povrchu kominoveho telesa (T400 N1 D3 G50), teda od tvarnice. Ta ma byt 50 mm. Medzera moze byt odvetravana alebo vyplnena nehorlavou izolacnou vrstvou (nehorlavoym materialom - mineralnou vlnou. Teda kludne mozete dat 50 mm vrstvu mineralnej vlny. Dakujeme za doveru! Kurte prosim zodpovedne, spravnym palivom v spravnom mnozstve a stave. Pripojte dymovod spravne, teda na samot, nie do samotu! Nedovolte kurit nikomu, kto neprispel na kupu komina. T400 je maximalna dovolena prevadzkova teplota spalin. Normalna krbova vlozka ma 250-280°C pri maximalnom dovolenom mnozstve paliva. Kotol na tuhe palivo od 80 do 200°C. Nedodrzanie pravidiel ma za nasledok poskodenie kominoveho telesa. Nech vam sluzi nas komin dlhe roky.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?