Kupa bytu priamo cez majitela

Profilova fotka
Ahojte, potrebujeme poriadit, nasli sme si 3izb. byt ktory by sme chceli kupit cez hypo, a vsak predava ho priamo majitel bez realitky, moja otazka je ako sa vyvarovat respkt. co vsetko treba okrem kupnopredajnej zmluvy atd. citali sme ze pokial vsetky papierovacky by nam robila realika stalo by to cca 2000€ co mi pride prehnane. Mate s tym niekto skusenost ? Dakujem za kazdu radu
Odpovedať
@dia_01 ano, ja som predvala byt a ani ja ani kupci nechceli riesit realitku. tu pytali 3000€. staci pravnik, co spravi zmluvy, a ak platite hypotekou, vyplacate aj byt zatazeny hypotekou? v tom pripade si to banky prevedu medzi sebou po vklade na kataster a stara banka vymaze zalozne pravo. inak tu v BA ponukaju niektore realitky aj take sluzby, len vybavenie papierovaciek, a nestoji to 2000€, ale 500€. zistovala som si to, ale nakoniec sme to riesili vo vlastnej rezii a lacnejsie.
Odpovedať
Profilova fotka
@manilla zatial neviem ci ten byt je na hypo alebo ho uz maju splateny, zajtra mame ist na obhliadku, no po skusenosti ked sme boli na obhliadke a isli sme domov s tym ze ho asi aj berieme a na druhy den sme rano volali realitakovi a boli sme 4 v poradi co ho chcu, by sme sa radi mozno rozhodli aj na mieste, no volala som s jednou realitackou a ta nam povedala ako ste pisali ze tieto veci vedia vybavit do 500 € co je urcite lepsie. Neviem ako to je so vsetkymi uradmi kolko by nam to trvalo, kedze realitky maju svojich ludi kde im to vybavia rychlejsie bez cakanie v radoch a pod.
Odpovedať
@dia_01 aj my sme tak kupovali náš byt...na hypo a priamo cez majiteľa...zmluvy robil právnik, netreba sa báť nijakých "odžubov" či už ste kupujúci alebo predávajúci, banky si zmluvy dôkladne preklepnú aby bolo všetko s kostolným poriadkom....poplatky sme platili len tie ktoré treba, či už u právnika a na katastri a pri overovaní...
Odpovedať
Profilova fotka
@mimo235 a co sa tykalo nejakych tiarch na byt? skor sa toho bojime aby nas nejako majitel neoklamal ze potom budeme musiet platit za neho
Odpovedať
@dia_01 Co sa tyka kupy bytu bez realitky je to v pohode.Staci zmluva ktora obsahuje vsetky nalezitosti. V realitkach uz len prepisuju idaje.. Treba sa majitela opytat ci ma niekoho kto zmluvu urobi alebo budete zhanat vy... Tym ze beriete byt na hypoteku nemusute sa bat ze Vas oklamu... Nic dopredu samozrejme nedavat a podmienky platby za byt si dohodnete . zvacsa je to pri podpise zmluvy a vkladu zalozneho prava vo Vas prospech... Ak mate niekoho blizkeho kto kupoval byt a zmluva presla cez kataster vie Vam takto pomoct ze Vam zmluvu poskytne. A to ci je byt zatazeny hypotekou ci inou tarchou zistite cez mapka.gku.sk K prislusnemu bytu vidis aj zalozne prava... ;-)
Odpovedať
@dia_01 tarchy vidite na LV, pozrite katasterportal banky by vam ani hypo nedala, pokial by tam nejaka tarcha bola. ak je tam tarcha inej banky, zalozneho prava na hypoteku, to je ok, to sa poriesi prevodom vlastnictva a vymazom tarchy.
Odpovedať
Profilova fotka
@manilla @lu17dakujem pekne za rady dnes si to este pozrieme :) snad to uz konecne vyjde, lebo jeden byt nam usiel :-| v BA kupuju byty ako teple rozky :D
Odpovedať
Profilova fotka
@manilla @lu17 dakujem pekne za rady dnes si to este pozrieme :) snad to uz konecne vyjde, lebo jeden byt nam usiel :-| v BA kupuju byty ako teple rozky :-D
Odpovedať
Profilova fotka
a este otazka je mozne ze si majitel vyzadia nejaku zalohu ?
Odpovedať
@dia_01 je to o dohode. zaloha je poistka aj pre vas, aj pre nich. my sme sa dohodli na 1000€, ktoru mi dali pri podpise zmluvy, a pri odovzdavani klucov - ked uz bolo vsetko vyplatene som im zalohu vratila. neodratavala sa z kupnej ceny.
Odpovedať
@dia_01 Moze vyziadat zalohu ale tu zase odporucam definovat do zmluvy... Zmluva o buducej zmluve ktora je potrebna este preds samotnou kupnoupredajnou zmluvou. Tak sa aj oni ako majitelia zavazuju ze byt predaju Vam a je tu uvedena zaloha. ;-)
Odpovedať
@manilla V dnesnej dobe sa neda doverovat urobit to bez zmluvy ... A po skusenostiach ani s rodinou...
Odpovedať
Článok sa načítava...
@lu17 bez zmluvy by ma ani nenapadlo. plati len to co je na papieri
Odpovedať
Akoo treba si dobre pozret ake tarchy su na byte. My sme kupili byt kt mal ist do drazby (vedeli sme o tom) takze ohladne papierov to bolo take komplikovane ze sami by sme si netrufli.
Odpovedať
@dia_01 Najlepšie bude keď sa obrátiš na notára keď riešiš aj hypotéku. Notár ručí aj za obsah zmluvy a všetky úkony s ňou spojené, právnik nie. Cena v našich končinách za zmluvu u notára okolo 350 € v rátané poplatkov za vklady.
Odpovedať
Ja predavam byt bez realitky.Zmluvy si budem robiť sama .Kupujúci si ich dá overiť u právnika ,notára.Proste čo bude pre neho lepšie .Všetky info o nehnuteľnosti si vie pozrieť cez kataster podľa LV.
Odpovedať
@kofilka33 Máš to nejak pomýlené. Právnik neoveruje ani zmluvy ani podpisy, jedine notár. Podpisy overuje aj matrika. Podpisy na zmluve dáva overovať predávajúci a nie kupujúci.
Odpovedať
@ruren písala som niečo o podpisoch? Písala som ,že kupujúci si ich dá overiť .Tým som myslela ,že si ich dá overiť či sú pravne v poriadku ak by sa mu niečo nezadalo.A kupujúci si to sám navrhol ,že si ich dá skontrolovať .Takže pomýlené to nemám .
Odpovedať
Profilova fotka
Najlepsie bude sa stretnut priamo na matrike alebo u notara a podpisat zmluvu tam, potom by si, co sa aspon podpisov tyka, nemala mat ziadne pochybnosti. Inak tu zmluvu by som si dal pre istotu skontrolovat nejakemu pravnikovi
Odpovedať
Profilova fotka
majitelka ma vraj rezervacnu zmluvu z nejakej realitky na sumu 3000€ tak to dame nasmu pravnikovi na kontrolu
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?