Ktoru hypoteku vyplatit skor?

Dobry den, chcela by som sa poradit - na pozemok a na dom na nom stojacom mame dve samostatne hypoteky (ich zlucenie nedavalo vyznam), urok aj vyrocie fixacie su totozne. Snazime sa nieco nasetrit na mimoriadnu splatku - dava zmysel davat mimoriadne splatky radsej na pozemok alebo na dom? Dakujem :)
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od adhuska15:

Dobry den, chcela by som sa poradit - na pozemok …
@adhuska15 nedava, ked budes robit refinancovanie uveru zlucis oba uvery do jedneho.
Odpovedať
teraz je to normalne,uz sa neodporuca refinanc a davat dokopy 2hypo.Ale radsej zobrat dalsiu malu hypo k tomu.No skuste vyplatit skor tu,kde mate vecsi urok,alebo vam onedlho konci fix a budete mat dnesne uroky. My vybavujeme 3tiu hypo na dom.Jedna je 100tisic tam je urok 0.89,dalsia je 40tisic tam je urok uz 1.99 a teraz 3tiu tam je urok 4.5 a tiez 40tisic.Dokopy teraz platime,resp.budeme platit 960eur,ale keby to zlucime tak platime aj 1300. Takze sa snazte tu kde mate najvyssi urok.
Odpovedať
kedze mate rovnake aj uroky aj fix tak by som skor radsej davala na tu nizsiu hypo,bude skor splatena ako ta vyssia hypo.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od emilia25:

teraz je to normalne,uz sa neodporuca refinanc a …
@emilia25 Budete platit 960? to nejak nevychadza. Za 180 000 s urokmi ktore ste uviedla by ste mali platit cca 670 eur. Pri uroku 4.5% a splatke 1300 by ste mohla mat pozicanych cca 255 tisic.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od wheel:

@emilia25 Budete platit 960? to nejak nevychadza.…
@wheel nemame to na 30r ale na 17.a tam je to je rozdiel.Jedna je 478,druha 202 a ta tretia uz bude 280eur.
Odpovedať
Ja by som dala mimoriadnu splátku na tú väčšiu, aby som TERAZ znížila dlžnú sumu, z ktorej priebežne platím úrok, ktorý sa na celej splátke podieľa väčším dielom ako istina.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od emilia25:

@wheel nemame to na 30r ale na 17.a tam je to je …
@emilia25 tak snáď aspoň tých 478€ (0,89%) je na fix 10 rokov.. lebo keď skončí fixácia, tak tie vaše splátky budú ,,brutálne" (čo sú v podstate už aj teraz)
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od iamriso:

@emilia25 tak snáď aspoň tých 478€ (0,89%) je na …
@iamriso tak konci nam fix buduci rok v auguste a teraz to vychadza na 600eur.Netreba zabudat na to,ze uz to nebude 100tisic ale 85tisic.
Odpovedať
Vsetko zavisi od urokovej miery uveru. Ak mate volne peniaze je lepsie ich investovat do dlhopisov 3-5 % p.a., alebo nejake ETF, ktore vedia zarobit aj 6-8 % p.a. Ak mate hypo urok menej ako 3 % p.a. tak to nedava zmysel. Dokonca aj banka Revolut uz ponuka urok na kvazi beznom ucte (peniaze su na sporiacom ucte, z ktoreho mozu byt prevedene na bezny behom sekundy) urok 3.85 % p. a.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od pier:

Vsetko zavisi od urokovej miery uveru. Ak mate vo…
@pier tiez tak investujeme,100eur davame na skorsie vyplatenie hypo o 5r ,a 100 na lepsi dochodok.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od emilia25:

@iamriso tak konci nam fix buduci rok v auguste a…
@emilia25 no hej, nebude to 100 000€, ale ,,len" 85 000€ ale s akým úrokom? 4%? ale tak to už je každého osobná vec :) ak to človek zvláda splácať / má dostatočný príjem, tak je to asi ok..
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od emilia25:

@pier tiez tak investujeme,100eur davame na skors…
@emilia25 lepsie by bolo namiesto predcasneho splacania 100 EUR mesacne, tych 100 EUR mesacne investovat, napriklad cez Interactive Brokers a po 5 rokoch, ak chcete mat mensiu hypo to jednorazovo splatit z predaja investicneho portfolia, ktore bude pravdepodobne vacsie, ako ta celkova predcasna splatka, ktora znizuje istinu najblizsich 5 rokov. Samozrejme, kazdy si manazuje vlastne peniaze podla toho, co uzna za vhodne. Nie, nerobim poradenstvo. Iba manazujem vlastne aktiva.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od adhuska15:

Dobry den, chcela by som sa poradit - na pozemok …
@adhuska15 to zavisi od viacerych veci. Napr. aj od banky, v ktorej mate hypo. Napr. CSOB povoluje mesacne splatky do vysky 200eur a odpisuju sa rovno z istiny. Takze ak mate tuto banku, mozete davat mesacne. Momentalne sa to oplati viac na vyssiu hypo, aby pri prehodnoteni urokovej sadzby - zrejme bude vyssia ako mate teraz, bola dlzna suma v istine co najmensia. Ak je ina banka, ktora nepovoluje mimoriadne mesacne splatky, tak v tejto situacii sa tiez oplati davat viac na tu vyssiu hypo. Investovanie je otazne. Ano, dlhopisy teraz stupaju, je tam najmensie riziko, ale aj najmensi vynos. Aby clovek zarobil na urokoch aspon 1000eur za 5 rokov (aby to teda malo vyznam z pohladu dalsich moznych penazi na splatenie alebo aj financovanie niecoho ineho), tak musi nainvestovat vyssiu sumu ako 100 eur mesacne.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od pier:

@emilia25 lepsie by bolo namiesto predcasneho spl…
@pier su to dlhodobe investovania a mame to vo fondoch.Takze je to chranene aj proti inflacii.Tak isto pri takychto hypo a vyskach mame poistky,to proste musi byt a obaja a aj deti,tie ale maju urazovky,lebo u nich stale vkuse uraz.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od iamriso:

@emilia25 no hej, nebude to 100 000€, ale ,,len" …
@iamriso je to hrozne,ked si hypo daju ako sa hovori ,,nadoraz,,platom a nic im nezostane a tieto vyssie uroky urobi obrovsky skrt cez ich rozpocet.Taki zase blazni nie sme a to som teraz s 5tym doma na rodicaku,muz by chcel nech som doma s malym cele 3r,ale ja uz chcem ist do prace,hoci zase mi je luto aj maleho,ze s nim nebudem stale do tych 3r,ked nas nic netlaci,ze by som musela.Ale tiez chcem doniest domov sumu,s ktorou budem aj ja spokojna teda plus rodicak.Takze sa vo mne to bije,tiez chcem si dat do poriadku zuby,no cez robotu to pojde tazsie ale zase sa bojim tak to ako truba len a len oddialujem.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?