Zapojenie rozvodnice

Profilova fotka
Zdravím. Chcel by som sa vás niekoho opýtať či som si to dobre nakreslil. Prerábam si v panelovom byte komplet elektriku lebo tam mám ešte hliníkové káble. Mám iba jednu fázu a istič na chodbe je 25A. Kábel z ističa bol menený za N2XH-J 5x6 CYKY keby som náhodou mal v budúcnosti málo jednu fázu. Za každú radu ďakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
@milanstefanik Mas to OK, len chladnicku by som ja osobne za prudový chranič nedaval.
Odpovedať
Profilova fotka
Mohlo by ho vyhadzovať keď naštartuje motor v chladničke? Či prečo? V tom prípade by možno aj umývačka mohla ísť mimo neho.
Odpovedať
Profilova fotka
@milanstefanik 1) si elektrikar? 2) hovori ti nieco selektivita? Chces navesat 11x 16A okruh (166A spolu) + 3x 10A (dokopy 196A) na jeden hlavny 20A istic? A preco vlastne, ak mas pridelenu kapacitu 25A?. Cele to zapojenie je o nicom, zapnes ruru (16A, umyvacku 10A) a vyskakuje ti hlavny istic (20A) alebo rovno domovy (25A). Navyse este pri rekonstrukcii mas chranit fickom vsetky obvody, nie len vybrane :). Treba rozriesit dilemu, ci bude byt na 3x 25A (ci dostanes kapacitu), alebo 1x25A. Ak druha moznost, rovno to prerobit, lebo je ti zbytocne vesat na 1x25A privod 14 obvodov.
Odpovedať
Profilova fotka
@milanstefanik prívod máš TN-C ale prepäťovku máš TN-S. Aké máš prícodné vodiče?
Odpovedať
@mgx selektivitu sem neplet, tu o nej rec nemoze byt. Co sa tyka poctu okruhov*nasobenie nominalnej hodnoty isticov je tiez bezrozmerny udaj (u mna v RD na 3*20A to vychadza podla tejto matematiky okolo 600A). Jedine, s cim sa da suhlasit je, ze treba ist do 3F privodu, ak je to mozne.
Odpovedať
Profilova fotka
@milanstefanik rolety máš čím ovládané? Ak pomocou roletových vypínačov, tak to má byť na 10A ističi a nie na 16A.
Odpovedať
@merak A čo v prípade, ak by to mal na diaľkové?
Odpovedať
@catscan dialkove je predsa na baterky, dziiizs :D
Odpovedať
@merak veď tam má spravený bod rozdelenia ...
Odpovedať
Profilova fotka
@megdesign ak máš prívod TN-C, načo ti je prepäťovka v prevedení TN-S?
Odpovedať
Profilova fotka
@catscan tam sa mi jedná o tie vypínače, ktoré sú prevažne 10A.
Odpovedať
Profilova fotka
@mgx Ano som elektrikar. Nechcem sa tvarit ze vsetkemu rozumiem preto som dal sem prispevok, ale povedz mi kto zapne uplne vsetko co ma doma aby bol odber prudu 196A? A ratal som si pribliznu spotrebu sucasne zapnutych spotrebicov. @merak Relety este nemam ale budu na dialkove ovladanie. Vsetko je to len priprava na to aby som to nemusel o 5 rokov prerabat a aby to vydrzalo. @catscan Nevravim ze ostanem na jednej 20A faze pokial to nebude stacit. Ale nebudem platit elektrarni tri fazi ked to potrebovat nebudem. Ked tak nesiel by som hned do troch faz. Dal by som si vymenit vonkajsi 25A istic za 32A.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@merak aha, cize v prípade diaľkového hodnota relé nie je dôležitá?
Odpovedať
Profilova fotka
@catscan no predpokladám, že tá klimatizácia má nejakú svoju vnútornú ochranu, alebo ktoré relé máš na mysli?
Odpovedať
Profilova fotka
@milanstefanik ak máš vonku 25A istič pred hodinami, tak vo vnútri už nedávaj 20A istič ale daj tam aspoň 25A vypínač a označ ho žltou nálepkou "Hlavný vypínač". a radšej choď do trojfázy 25A, za ktorú zaplatíš len jednorázový poplatok za navýšenie počtu fáz, ako ísť do jednofázy 32A, za ktorú budeš mesačne priplácať nejaký paušál sa naddimeziu (alebo ako to nazvať), keďže do 25A vrátane neplatíš paušál za naddimenziu (alebo ako to nazvať). Ja sám mám do bytu privedenú trojfázu 25A a neplatím nič navyše.
Odpovedať
Profilova fotka
@megdesign ak máš v rozvádzači bod rozdelenia a ty tam dáš prepäťovku TN-S, teda aj na PE aj na N vodič, tak je to zbytočné, lebo na tých 20 či 30 cm vedení sa ti nemá ako naindukovať prepätie. Väčšinou sa to robí tak, že si hneď čo najbližšie k prívodu dáš zbernicu PEN, na ktorú pripájaš PE vodič vedený na PE zberňu, potom N vodič vedený na N zberňu a PEN vodič na prepäťovku.
Odpovedať
@merak bavime sa o zaluziach (na dialkove), ty spominas klimatizaciu
Odpovedať
Profilova fotka
@merak stým 25A vypínačom namiesto 20A ističom som nerozmýšľal to by mohlo dačo pomôcť ďakujem . Takze musím urobiť bod rozdelenie bližšie ako je teraz alebo to stačí tak ako to je?
Odpovedať
Profilova fotka
@milanstefanik bod rozdelenia je v poriadku, len máš zbernicu PEN, z ktorej ti idú aj PE vodiče, aj PEN vodiče, nezabudni, že PEN vodiče sa označujú modrou bužírkou na konci zelenožltého vodiča. ale tá prepäťovka, ti tam stačí dať L-PEN, teda TN-C prevedenie čo sa týka toho 20A hlavného ističa, je to zbytočná degradácia o 5A
Odpovedať
Profilova fotka
@catscan áno, prepáč, to bol preklep pravdaže že sa bavíme o žalúziách
Odpovedať
Profilova fotka
Ešte ma tak napadlo a nebolelo to že keď tu už rozoberáte tie žalúzie (budú vonkajšie) nebude lepšie ak ich pripojím na kúpelňový prúdový chránič kedže budú vonku (vlhko atď.)?? @merak tú prepäťovku musím vymeniť? Už ju mám kúpenú a nebola najlacnejšia. ;-( neviem ju zapojiť ajtak stým čo mám?
Odpovedať
Profilova fotka
@milanstefanik ako keď ju už máš kúpenú, tak ju tam daj, to len aby si vedel do budúcna. a to s tými žalúziami, je jedno, na ktorý RCD ich máš zapojené
Odpovedať
Profilova fotka
AVE @merak a veľká vďaka 8-)
Odpovedať
@milanstefanik tak to už rovno radšej tri fázy...
Odpovedať
Profilova fotka
@milanstefanik - prva otazka je kvoli tomu, aky level mam zvolit, ine veci mozem pisat elektrikarovi s vyhlaskou, ine amaterom... 1) na jednu 25A fazu je to IMHO privelky pocet obvodov, aj ked umysel chapem. Tiez mam maniu pri rekonstrukcii bytu urobit do kazdej izby minimalne 2x zasuvkovy a 1 svetelny obvod, aby sa to uz nemuselo prerabat (co sa aj bude, lebo elektrikari pred 30 rokmi tiez netusili co za doba pride. Budu sa z nas raz smiat :)) Takze musis si urcite povedat, ci to bude 3x 25A a vtedy by som to zapojenie s drobnymi upravami nechal, alebo to bude 1x 25A a potom sa treba zamysliet nad dimenzovanim jednotlivych okruhov, a aj nad tym ci sa nedaju nejake zlucit. Nikde nie je povedane, ze aj ked mas CYKY 3x1.5, tak ho nemozes istit 6A isticom, co pre 2 izby na zapojenie svetelneho okruhu staci. Podobne treba prejst vsetky spotrebice, a podumat, ci to nie je predimenzovane (je). Mikrovlnka = maloktora ma dnes v kuchyni viac ako 1000W= 10 A bohato staci. CHladnicka dnes zerie 5A, takze 10A pohato staci. ALebo zlucit jeden obvod pre MW a chladnicku, bude stacit 16A. pracka urcite 16A, kuchynske spotrebice 16A, rura 16A. svetla v izbach pozlucovat na spol. okruhy (10A), aj tak su vsade LED. dalej - ani neuvazuj, ze na niektory okruh nedas chranic. Je to taky urban legend a vyhovorka tych, co si kupuju haraburdu ala KANLUX a pod, resp. neriesia to ze maju niekde problem a vyhovaraju sa na vadny chranic. Idealne ked este daju na cely byt 25A chranic. U teba musi byt chranic minimalne 40A, doporucujem viac (presne ako to mas ty), extra zasuvky, extra svetla. Ak mas privodnu sustavu TN-C, nic ti nebrani pri rekonstrukcii urobit si TN-C-S a bod rozdelenie poriadne prizemnit, napriklad do bytovkovej PEN svorkovnice z/z16mm zilou. Potom tam mozes mat aj prepatovku, aj ked jej vyznam v bytovke je otazny...
Odpovedať
@mgx prave prizemnovanie som riesil nedavno, neviem co myslis bytovkovou PEN svorkovnicou kazdopadne, u nas je privod TN-C dve zily, PE pospajanie je v stupackach nove, problem ale v tomto je ze kedze nevies co s nim susedia na poschodiach pod tebou spravili nie je to moc dobry napad o toto pospajanie dodatocne prizemnovat. Na mojom poschodi bol tento vodic 2x narezany flexou asi pri prerabke jadra, takze nikto ti nikdy nebude garantovaj ze pod tebou nie je preruseny
Odpovedať
Profilova fotka
@mgx prečo musí mať RCD minimálne 40A keď hlavný istič pred hodinami má 25A? prečo bod rozdelenia prizemniť? a práve k bytovkovej PEN, keď ho už raz má z tej PEN zberne napájaný? skôr by som mu dal vymeniť prívodný kábel, aby už zo stupačky išiel TN-S sústavou
Odpovedať
Profilova fotka
@merak - na skoleni OEZ nam vraveli, ze RCD by malo byt o stupen vyssie (tzn. 40A,30ms) ak mas hlavny istic 25A. Vyhnes sa tym "nahodnemu" zhadzovaniu RCD. Odkedy sa toho drzim, nahodne zhadzovanie RCD nepoznam. Ak zhadzuje, vzdy je tam nejaka deltaI. K prizemnieniu = napr. u mojej mamy bol ochr. vodic k stupacke 6tka. Samozrejme, ak niekto natiahne od bytovkovej PEN poriadne kable, tak to vyznam nema
Odpovedať
Profilova fotka
@mgx no ja dávam RCD v pohodne rovnaké ako istenie a ešte som sa s náhodným zhodením nestretol, ale je to asi aj tým, že OEZ už nepoužívam. Ale je pekné, že na školeniach hovoria o tomto o stupeň vyššom RCD a v katalógu to majú ináč.
Odpovedať
Profilova fotka
@merak -> hej, tiez kukam teraz do katalogu ako puk.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?