Komponenty k dátovým rozvodom

Ahojte, vedel by mi niekto poradiť ohľadne ukončenia dátových rozvodov v racku? V novostavbe dvojpodlažného RD mám v každej izbe v stene po dva cat6a káble, spolu 5 izieb, tj 10 lan káblov. Plánujem aj 4ks ip kamier ideálne poe hikvision s. nvr, plus zabezpečovačku jablotron 100. Potrebujem to nejak logicky ukončiť v racku v technickej, s ohľadom na to, že dnes budem mať antik 1gb optiku. Do. budúcna sa uvidí čo príde. Zaujíma ma aké konkrétne komponenty cena/výkon kúpiť tj. aký rack, patchpanel, switch. Na jednej strane aby som zbytočne nepreplácal za nejaký overkill ale aby to aj spĺňalo účel. Router a ap chcem použiť deco m5 (3ks) ktorý mám teraz v byte. Ďakujem za rady.
Odpovedať
Profilova fotka
@schalkaz na stene rack skrina, bud mala 10tkova alebo bezna klasika 19". Velkost necham na teba, ale pod rozmer 12U by som asi nesiel. Nemusis kupovat nove, aj na bazosi sa obcas vyskytne pouzitelny kus (napr. cesky Triton). hore ide patch kabel, kde cez keystone ukoncis kable z izieb. Pod to das switch (ak planujes kamery, tak doporucujem rovno kupit Poe switch - pozor verzii a standartov je viac. Bezne Poe je 48V, Hikvision pouziva 12v (da sa kupit adapter), alebo pouzi Hikvision switch/NVR s vystupmi priamo na kamery (pozor na pocet kusov). na youtube je kopec videi home rack cabinet, mrkni pre inspiraciu...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mgx:

@schalkaz na stene rack skrina, bud mala 10tkova …
@mgx motas piate cez deviate
Odpovedať
Profilova fotka
@kejsix jasne, jedina chyba co som nasiel je ze miesto patch kabel ma byt patch panel. daj fotku svojho racku, nech sa "poucim". a hej, ten hikvision nvr ma vyvody vzadu, takze ...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od schalkaz:

Ahojte, vedel by mi niekto poradiť ohľadne ukonč…
@schalkaz rackova skrina nie je nikdy dost velka, takze co najvacsiu co sa ti zmesti. Tie wifi predaj a vsetko si sprav od rovnakej znacky (ja mam ubiquity) . NVR s POE bez debaty a ku tomu 16portovy gigabitovy switch a 2-4 mesh wifi acces pointy.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mgx:

@kejsix jasne, jedina chyba co som nasiel je ze m…
@mgx Motas pasivne poe s aktivnym. Switche maju aktivne poe, bud 802.3af alebo at, to sa lisi podla max vykonu na porte a je tam vacsinou 56V, resp. 50-57V range. 12V je split, ano je na to adapter, ale to uz s aktivnym switchom nema nic spolocne. Hikvision pouziva aktivne poe alebo split (ako ostatne vacsina vendorov kamier), žiadnych 48V. Patch panel do domácnosti je zbytocny overkill, ako casto sa tam nieco bude prepajat? Ale to je uz iny pribeh.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mgx:

@schalkaz na stene rack skrina, bud mala 10tkova …
kejsix prosimťa na switch, ktorý podporuje PoE+ 802.3af/at je možné pripojiť Hikvision kameru, ktorá má v popise 12VDC/PoE, alebo je na to nutný naozaj len Hikvision switch s PoE? Ja som si myslel, že by to malo ísť v pohode. Ja mám aktuálne https://www.slovakalarms.sk/5905-hikv... + split poe na 12V, ale ked som to skusal na Mikrotiku s poe, tak mi to moc nešlo. @schalkaz, čo sa týka veľkosti šiel by som aspoň do 6U, aby si tam mal rezervu a volil by som š.600mm,hl.500, výrobca Schrack, Triton, alebo niečo na bazoši. Dal by som si pozor na to, aby sa dali odmontovať bočnice, inak si ponadávaš. Patch panel, tam by som nešiel do patch panelu, ktorý už mý v sebe integrované keystony, občas mi príde kvalita dosť slabá. Vyber si napr. Solarix SX24M-0-STP-BK-UNI-N a keystony kúp z aliexpresu CAT.7, napr. u ONTi, ZoeRax, OMAY, LAGOTEK, UKITSON predajcov za dosť dobré ceny. Napr https://aliexpress.com/item/400119647..., 24 kusov za CAT7 za 44.20€ a dopravou zadarmo. Majú tam aj kompletné patch panely, stačí si len vybrať, čo sa ti páči. @schalkaz ti radí dobre vyber si jednu značku a od toho si kúp switch + AP, Ubiquiti UniFi Switch 24 PoE + Ubiquiti UniFi U6+ a tie aktuálne AP predaj. Prípadne si pozri ešte produkty od Mikrotiku. Oba výrobcovia majú switche + AP a dajú sa dobre manažovať. Niekto tiež napríklad kombinuje Mikrotik switch + UniFi AP. Daj si akurat pozor na to PoE, aby si nebol prekvapený, že to nejde.
Odpovedať
Profilova fotka
@kejsix mam pocit, ze si dnes vstal hore ritou :). Pasivne POE de fakto neexistuje, je to nestandard. Kludne si nastuduj https://en.wikipedia.org/wiki/Power_o.... Nema vyznam to ani ako "POE" uvadzat, to uz motas ty. To ze vyvediem na vodice napatie neznamena, ze je to POE. Teda mozno je, ale nestandartne (a pasivne moze byt naozaj hocico....) K napatiu pri aktivnom POE Per IEEE standards, PoE is injected into a cable at voltage between 44 and 57V DC, typically 48V DC. Typically, anything less than 35V AC or 60V DC is considered safety extra low voltage (SELV), so by definition, PoE-enabled ports are SELV. https://www.flukenetworks.com/blog/ca.... Ziadne ze vsade je 57V, moze byt hocico 44-57V (default je 48, link hore) a bude fungovat. Viac je len kvoli ubytku na dlhych kabloch (ale kolko to je, 1-5V?) K splitteru, sam mam doma napojene ANNKE kamery (co plusminus je to to iste co Hikvision) do PoE+ 802.3af/at Ubiqiuity POE switcha, jedine pred kazdou kamerou je POE splitter ktory prevedie 44-57V na 12V/1.2A max pre kameru, v zasade je to DC/DC stepdown converter v cene do 5e. Tzn. nie je nutne pouzit hikvision switch ani NVR ani nic. Ja mam napriklad Ubiquity POE switch, pripadne som casto videl TENDA POE switch. Vsetko bezi jak ma.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od pepco2:

kejsix prosimťa na switch, ktorý podporuje PoE+ 8…
@pepco2 "na switch, ktorý podporuje PoE+ 802.3af/at je možné pripojiť Hikvision kameru, ktorá má v popise 12VDC/PoE" V pohode, tiez mam kamery, ktore maju aj 12V DC jack, aj PoE: https://vi.aliexpress.com/item/100500... Switch mam TL-SF1005P a vsetko slape ako ma. Dokonca mam na ten 4 portovy switch pripojenych 6 kamier cez poe extender... https://vi.aliexpress.com/item/100500...
Odpovedať
Vďaka za tipy. Tak som si myslel či taký switch okolo 150e od tplinku napr by nestačil keď už mám router. a ap od tplink...je aj Poe+ 8 portov aj 1gb..aj cena celkom fajn.. https://www.alza.sk/tp-link-tl-sg1016... vzhľadom na to, že 10lan kablov z izieb a 4 kamery..to by malo vydať aj s rezervou nie? Či tam treba rátať ešte s niečím čo som zabudol? Plus ma ešte zaujíma, či postup aký má antik pre pripojenie optiky chápem správne. optický kabel privedú do techickej kde ho ukončia do prevodníka na rj45, ten pôjde do routra, ktorému pridelia. mac adresu, z toho routra pojde lan kábel do switchu, ktorý bude napájať zásuvky v izbách, kamery. Má nejaký význam kupovať pre túto jednoduchú domácu sieť 24portový switch za 400eur prípadne patch panel 24 portový?. Pýtam sa to hlavne preto, lebo ja vidím 10zásuviek a pár kamier. Rátať ešte s nieším čo by malo/mohlo byť do budúcna len to teraz nevidím?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od schalkaz:

Vďaka za tipy. Tak som si myslel či taký switch o…
@schalkaz počítaj, že ešte možno potrebuješ, neviem, či to je zahrnuté v tých existujúcich portoch * 1x port na prepojenie s routrom * 1x port na prepojenie s NVR * ak budeš mať AP, tak ku každému AP kábel, neviem, či to máš zahrnuté v tých kábloch pre izby * občas je možné pripojiť TČ cez kábel * občas je možné pripojiť menič na fotovoltaiku k internetu Záleží aký budeš mať router, ale tam budeš mať tiež nejaké porty ešte voľné. Na druhú stranu nebudeš potrebovať mať pripojené všetky porty. Tu sa ti možno oplatí dať patch panel a len si prepojiť vždy to čo potrebuješ.
Odpovedať
Zvážil by som ústredňu alarmu presunúť na nejaké iné skryté miesto. Keď príde zlodej, možno si to ako prvé zamieri do technickej miestnosti ku racku, ktorý rozbije. Predtým ešte môže vypnúť elektriku. Pouvažuj aj nad UPS.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?