Výsledky prieskumu: Možno ušetriť vďaka transformácii podkrovia?

25. okt 2023

Ak bývate v rodinnom dome a cítite, že potrebujete viac priestoru, máte niekoľko možností. Ísť do väčšieho, rozšíriť dom o prístavbu alebo jednoducho nadstaviť. Pokiaľ však bývate v dome so šikmou strechou, praktickým riešením je transformácia podkrovia.

Práve zobytnenie podkrovia smeruje k efektívnejšiemu využitiu priestoru v dome, k následnému šetreniu energií a celkovému zvýšeniu hodnoty nehnuteľnosti.

Prieskum medzi majiteľmi rodinných domov

Prieskum agentúry Focus, zameraný na využitie podkrovia na Slovensku, priniesol rôzne zistenia. Z 855 respondentov vo vekovej skupine 30+ bolo 27,4 % ľudí, ktorí žijú v domácnosti s podkrovím. Niektoré domácnosti podkrovie využívajú na bývanie, iné zas ako úložný priestor. Variabilitu podkrovných priestorov si uvedomujú aj respondenti prieskumu. Výsledky totiž ukázali, že podľa nich môže podkrovie slúžiť napríklad aj ako izba pre hostí, priestor určený na trávenie voľného času, detská izba, či ako domáca pracovňa, spálňa, herňa pre deti, alebo meditatívny priestor.

 

Slováci nemusia mať obavy z využívania podkrovia

Prieskum ukázal, že medzi časté obavy z podkrovných priestorov patria vysoké náklady na vykurovanie (40,9 %), nízka úroveň presvetlenia (29,1 %) a zlá ventilácia (19,2 %). Tieto faktory však nemusia byť problémom; eliminovať ho dokáže správna a premyslená transformácia podkrovia, kde k veľkému zlepšeniu pomôžu riešenia spoločnosti VELUX.

Pred transformáciou podkrovia je vhodné poradiť sa s architektom, ktorý navrhne vhodnú dispozíciu priestoru a podľa toho aj distribúciu denného svetla. Jeho najefektívnejším zdrojom sú v prípade priestorov pod šikmou strechou strešné okná. „Strešné okná za posledné desaťročia prešli významným vývojom a preto sa vďaka súčasným hodnotám prestupu tepla pri ich správnej inštalácii netreba obávať únikov tepla. Navyše, do interiéru počas jesenných a zimných dní prinášajú významné množstvo solárnych ziskov,“ vysvetľuje Marek Petrík, architekt spoločnosti VELUX.

 

Vytvorte priestor pre celú rodinu

Keď sa rodina rozrastá alebo dochádza k zmene potrieb v domácnosti, je vhodným riešením transformácia existujúceho nevyužívaného podkrovia. V porovnaní s prístavbou, ktorá navyše uberie cenné metre štvorcové z pozemku, ide o finančne efektívnejšie riešenie, ktoré môže v dlhodobom horizonte významne navýšiť cenu nehnuteľnosti. Podľa prieskumu si to myslí až 72,7 % opýtaných.

Renovácia podkrovia je investícia s dlhodobou návratnosťou, ktorá ponúka život v zdravom prostredí a vo väčšom komforte. Rovnako dôležitý je aj finančný aspekt; kvalitná izolácia a okná pomáhajú šetriť bežné náklady vynaložené na vykurovanie a vďaka dotáciám z programu Obnov dom sú rekonštrukcie domácnosti finančne dostupnejšie.  

 

Spoločnosť VELUX sa snaží prostredníctvom svojich dlhodobých aktivít ukázať verejnosti rôzne inšpirácie, ako možno pracovať s podkrovím a ako využiť jeho potenciál naplno. Inšpirujte sa tu.

www.velux.sk