Ekonomické stavby - Dom Patrik

14. mar 2016

Dom Patrik patrí do úplne novej a modernej rady domov v ponuke. Je radosť vytvárať nové veci, ktoré posúvajú moderné bývanie ďalej, čo sa odrazilo aj na tomto návrhu. Nebolo jednoduché nájsť správnu formu, iba koncepčná činnosť tu zabrala omnoho viac času ako je bežné, na výsledku je to však vidieť. Konečným návrhom je veľmi moderne poňatá rezidencia s garážou, určená predovšetkým do mestskej zástavby.

Pri prvom pohľade na dom najviac zaujme kváder obložený drevom v druhom podlaží. Tento je z dvoch strán úplne otvorený a pôsobí ako dutý, čím sa veľmi odľahčuje hmota domu a zároveň vznikajú krásne momenty v interiéri (v mieste herne a izby smerom do záhrady). Biely "rám" na prízemí vytvára miesto pre garáž     a vstup do domu, veľký biely kváder pojal predovšetkým spálňu.

Dispozíciu domu som v návrhu rozdelil na dva hlavné celky podľa podlaží. V prízemí sa nachádza spálňa pre rodičov, do ktorej sa vstupuje cez šatňu. Šatňa tu funguje ako filter, zabezpečí maximálne súkromie a pokoj v spálni a zároveň sa z nej vchádza aj do kúpeľne. Okrem akustických výhod teda vzniká logická funkčná nadväznosť spálne - šatňa - kúpeľňa.

Hlavnou miestnosťou domu je bez pochyby obývacia izba s kuchyňou a jedálňou. Už presklený veľkorysý vstup do miestnosti vyložene láka. Asi najzaujímavejším prvkom v tejto časti domu je jedáleň. Tá vystupuje z pôdorysu smerom von do záhrady              a jediné čo ju oddeľuje od exteriéru sú veľké presklené plochy.

Vytvorený priestor poskytuje naozaj krásne stolovanie a miesto pre rodinné stretnutia. Príjemné intímnejšie posedenie bude tiež v televíznom kúte, kde je možné umiestniť biokrb pre vytvorenie útulnej atmosféry.

V hornom podlaží je časť určená predovšetkým deťom. Majú tu dve pekné veľké izby a jednu o trochu menšiu vhodnú pre návštevy, vhodnú aj ako pracovňa, či pre tretie dieťa. Najdôležitejším je tu navrhnutý spoločný priestor pre deti, namiesto chodby som vytvoril spoločný priestor vhodný pre trávenie spoločného času detí, a tak rozhádzané hračky zostanú mimo izby a zároveň majú vo svojej izbe deti naozaj súkromie. S postupom času sa z herne môže stať knižnica so študovňou či druhá obývacia izba, kam si môžu pozývať svojich kamarátov.

www.ekonomicke-stavby.sk