Svojpomocná výstavba KČOV

9. nov 2019

V Nemecku funguje stavanie koreňových ČOV na dvoch systémoch, dodavateľsky a svojpomocne. Svojpomocne žiadateľ oznámi vodoprávnemu orgánu zámer stavby, tam mu doporučia špecializoavané organizácie. Po výbere mu urobia projekt, zabezpečia vydanie povolenia, pošlú materiál,  majiteľ si KČOV postaví, fotodokumentáciu pošle organizácii, táto vystaví doklady o spôsobilosti na prevádzku a úrad vydá povolenie.

Vybavoval som desiatky povolení a utrpenie resp. pracnosť bola nekonečná.  Pri návrhu nemeckého systému u nás sa MŽP vyjadrilo, že Slováci by klamali. Odhliadnuc od neúcty k občanom, nie je tento postoj bez návrhu iného použiteľného postupu riešením problému. 

Príručku na stavbu som skladal pre informáciu , či sa také niečo dá u nás použiť.  Dal som ju do predaja nie pre cenu, ale pre evidenciu počtu záujemcov. Samozrejme, že počet záujemcov nie je počet stavajúcich, ale niečo sa urobilo.  KČOV v Tr. Bohuslaviciach, V. Hradnej, Podlužanoch, objekty nevynikajú nad zemou ako pozemné stavby, takže foto by sa opakovalo v malých obmenách.

  • andula30kde sa da zakupit resp. nazov knihy?
    • Ján Žember
      AUTOR
      http://www.1000knih.sk/
      • maroko9@jan45   Dobry den, mozem poprosit nazov ? Som dalsi 100% zaujemca
        • qetka11Práve som kúpila, idem študovať. Ďakujem. 🙂
          • Ján Žember
            AUTOR
            @qetka11  aj ja
            • ratraDobrý deň.
              Čo si myslíte o takomto postupe? V záhrade by sme si svojpomocne postavili niečo ako kčov, s riadnym dodržaním postupu (vodotesnosť, štrk, rastliny). RD by sme oficiálne aj reálne odkanalizovali do žumpy, ktorá by sa riadne vyvážala. Ak by sme príležitostne prečerpali nejaké množstvo vody (nie kalu) zo žumpy do kčov, bola by takáto kčov funkčná? Bola by bez zápachu?
              • Ján Žember
                AUTOR
                na čo toľko zbytočnej práce a nákladov. Postavte legálne a máte po starostiach. A KČOV smrdí určite menej ako MBČOV, to je dané chemickými pochodmi. K pôvodnej myšlienke, v našich podmienkach je vyšší odpar ako zrážky, ak urobíte izolovanú nádrž a nebudete ju dostatočne dopľňať, vyschne, nebude tam nič rásť. Keby bola nádrž veľká 10 m2, ročne odparí aj bez rastlín cca 35 m3 vody, naprší cca 7,5. teda musíte čerpať každý druhý deň 150 l vody, a to už môžete aj používať KČOV